Vrouw met laptop zittend op een betonnen trap

E-mailen op Hollandse windenergie

Artikel uit 2020 - Stuur je een mail via Outlook? Dan waait die binnenkort op Hollandse windenergie naar de ontvanger toe. Want mede dankzij een langjarig contract met Eneco draaien de Nederlandse datacenters van Microsoft Nederland straks op groene stroom. Door dit soort commitment van grote klanten kan Eneco sneller, meer nieuwe windparken bouwen. “Groene energie is minder ingewikkeld dan het lijkt.”

Microsoft tekende een contract om voor 15 jaar Hollandse windstroom af te nemen bij Eneco. Deze energie komt van het nieuwe, offshore windpark Borssele III/IV, dat in 2021 operationeel is. Ernst Jan Stigter, directeur van Microsoft Nederland, is enthousiast en heeft er enorm veel zin in. “Hoe mooi is het dat de samenwerking die we sinds 1991 met Eneco hebben steeds verder uitgroeit tot een partnership?”

Windpark uitverkocht

Eneco neemt straks de helft van de energie af die Borssele III/IV opwekt. Het heeft de verwachte output nu al nagenoeg ‘uitverkocht’ aan diverse grote partners, zoals Stedin, Koninklijke DSM en Royal Schiphol Group. Het langjarige partnership dat Eneco onlangs sloot met Microsoft Nederland is het meest recente. Stigter: “Dit hele traject kostte best de nodige inspanningen. Je tekent niet zomaar even voor vijftien jaar. Maar door de gedeelde visie van Microsoft en Eneco kunnen we samen het verschil gaan maken als het gaat om het verder verduurzamen van Nederland.”
Vrouw achter laptop

Zekerheid cruciaal

Eneco is een van de grootste investeerders in het opwekken van duurzame energie en heeft een leidende positie in wind op land én zee. De komende jaren wil het bedrijf de opwekcapaciteit verdubbelen naar 2.200 MW. Maar het realiseren van nieuwe, grootschalige duurzame opwek vraagt om flinke investeringen.



Als grootafnemer van energie kunnen bedrijven als Microsoft investeringszekerheid bieden aan windparkexploitanten. Die zekerheid is cruciaal om additionele energieprojecten te realiseren. Daarom sluit Eneco langjarige contracten voor de afname van windenergie met grote organisaties en bedrijven zoals Microsoft. Dat deed zij eerder ook al met partijen als DSM, NS, Royal Schiphol Group, Stedin en KPN. Het garandeert deze organisaties de levering van duurzame energie tegen een voorspelbare prijs. En het biedt Eneco de financiële basis voor het vergroten van duurzame opwekcapaciteit.

Microsoft engineer datacenter

Alle datacenters groen

Microsoft werkt er al jaren naartoe, en vanaf 2022 is het zover: dan draaien de twee datacenters die het bedrijf in Nederland heeft, eindelijk volledig op windenergie. Dat past binnen de doelstellingen van het bedrijf. In 2030 wil het dat meer dan 70% van zijn energie wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen. Dit sluit aan op de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs.



“Met de toevoeging van de Hollandse wind uit windpark Borssele III/IV draait het datacenter in Middenmeer van 2022 100% op windenergie. Hiermee loopt Microsoft in Nederland vooruit op de doelstelling van de organisatie”, zegt Stigter. “Onze samenleving moet verduurzamen, daar kun je niet meer omheen. Groene energie is minder ingewikkeld dan het lijkt. We lopen graag voorop, en willen aan de rest van Europa laten zien hoe het anders kan. Niets houdt ons nog tegen. Dat verhaal vertel ik natuurlijk vol trots.”

Microsoft Ernst Jan Stigter
“Teamoverleg via ons platform Teams is straks dubbel duurzaam. De deelnemers hoeven niet naar elkaar toe te reizen. En het overleg kost alleen energie die met Hollandse wind is opgewekt.”- Ernst Jan Stigter, directeur Microsoft Nederland

Daar waait een mailtje

Niet alleen Microsoft zelf heeft baat bij groene energie, ook de klanten van het bedrijf profiteren mee. “Het mes snijdt aan twee kanten”, aldus Stigter. “Als je een mailtje stuurt via Outlook, dan waait die straks op Hollandse windenergie naar de ontvanger toe. Hetzelfde geldt voor een teamoverleg via ons platform Teams. Dat is dubbel duurzaam. Want ten eerste hoeven de deelnemers niet naar elkaar toe te reizen. En ten tweede kost het overleg alleen energie die met Hollandse wind is opgewekt. Een win-win.”

Vrouw achter laptop

Samen groener

Stigter vindt het waardevol dat Eneco en Microsoft elkaar ook op het duurzame vlak hebben gevonden. “Vroeger ging onze samenwerking voornamelijk over IT-oplossingen. Nu kijken we veel breder. Samen positioneren we ons als partijen die voor de volle 100% voor groen gaan. Ik heb het gevoel dat we met dit vernieuwde partnership voor een versnelling zorgen. Onze cloud is volledig groen en samen kunnen we het verbruik bij onze klanten en partners verder terugdringen. Zo zetten we samen een beweging in gang.”

Windpark Borssele III/IV

Samen met partners investeert Eneco volop in het uitbreiden van duurzame opwekcapaciteit. Een goed voorbeeld is windpark Borssele III/IV dat we dit jaar samen met het Blauwwind consortium bouwen voor de Zeeuwse kust.

Infographic Eneco Borselle

Gerelateerde artikelen

Eneco Lage Weide

Warmte van houtafval uit de regio

Lees meer