De Reuzenkopbever herleeft in prachtig boek

De Reuzenkopbever herleeft

Prachtig boek over fossielen van het Maasvlaktestrand

Met de komst van Windpark Maasvlakte 2 heeft Eneco het fonds Windpark Maasvlakte 2 opgericht. Mooie projecten die een impuls geven aan de natuur, de leefbaarheid of de bedrijvigheid in de omgeving van het windpark, hebben een financiële bijdrage uit het fonds ontvangen. Stuk voor stuk mooie maatschappelijke initiatieven met bevlogen initiatiefnemers die ervoor zorgen dat hun project met de grootste zorg wordt uitgevoerd. Maar wat zijn dat eigenlijk voor projecten?

Botten en tanden van de reuzenkopbever op Maasvlaktestrand

Een van die mooie initiatieven is de uitgave van het boek ‘De reuzenkopbever, terugkeer van een iconisch ijstijdzoogdier’. De vier schrijvers noemen het zelf een ode aan het uitgestorven dier. Het was een bijzondere bever, een beetje raar zelfs, met een grote kop, kleine handjes, grote flapvoeten en een ronde staart. Zijn enorme kromme snijtanden waren niet geschikt om bomen om te knagen. Op basis van de vondsten van veel resten - botten, schedels, tanden en kiezen - weten we dat de reuzenkopbever van ruim 3 miljoen jaar tot ongeveer 300.000 jaar geleden leefde in een groot deel van Europa en Azië. Die resten van de reuzenkopbever zijn veel gevonden op het strand van Maasvlakte 2. Het zand dat is gebruikt voor de aanleg van Maasvlakte 2 is afkomstig uit een diepe zandwinput die fossielen uit een ver verleden bevat. In dit zand zijn fossielen goed bewaard gebleven. Met het opzuigen is er een schat aan fossielen aan het oppervlak gebracht. 

Citizen scientists doen mooie vondsten

Ingrid en Peter de Bruijn zijn al jarenlang fanatieke fossielenverzamelaars. Met al hun vondsten op onder andere Maasvlakte 2, groeide hun fascinatie voor de reuzenkopbever. Bram Langeveld is bioloog en conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Rob van den Berg is geoloog en collectiebeheerder bij Naturalis. Alle vier zijn ze lid van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, waar zij elkaar vonden in hun interesse voor dit bijzondere dier. Bram legt tijdens de presentatie van het boek uit, dat ‘citizen scientists’ (‘burger-onderzoekers’) zoals Ingrid en Peter onmisbaar zijn voor het verrijken van de kennis over fossielen. Deze hobby-paleontologen vinden ontzettend veel prachtige fossielen en duiken vaak in de oorsprong en betekenis van hun vondsten. Zoals je in dit boek ook goed kunt lezen en zien.
De Reuzenkopbever herleeft in prachtig boek

Artikel groeide uit tot boek

De vier schrijvers hebben ruim 5 jaar geleden de handen ineengeslagen om met al die prachtige vondsten het bestaan van de reuzenkopbever te reconstrueren. Wat begon als een idee voor een artikel is uitgegroeid tot een prachtig, rijk geïllustreerd boek. Maar omdat het boek een specifieke doelgroep aanspreekt, is funding nodig om het uit te geven. De bijdrage uit het fonds Windpark Maasvlakte heeft bijgedragen aan de realisatie van dit boek.

Gerelateerde artikelen

Windpark Maasvlakte 2

Recreatie op strand van Maasvlakte 2

Lees meer
Windpark Maasvlakte 2

Strandvoertuigen op de Maasvlakte

Lees meer
Windpark Maasvlakte 2

Grote uitdagingen bij de bouw van Windpark Maasvlakte 2

Lees meer