Thermische energie uit lucht in Nieuwegein

Gemeente Nieuwegein en Eneco hebben beiden de ambitie om klimaatneutraal te worden. Dit doet Eneco ten eerste om te gaan voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord. Die zijn vastgelegd en vertaald in ons One Planet Plan. Daarnaast is verduurzaming ook nodig om te voldoen aan de eisen die door het Rijk hiervoor worden gesteld in de komende Wet Collectieve Warmtevoorziening (Wcw/nieuwe Warmtewet).
Een van de manieren die het warmtenet in Nieuwegein verder kunnen verduurzamen is Thermische Energie uit Lucht.  Deze mogelijkheid wordt momenteel verder onderzocht door Eneco. 

Met Thermische energie uit lucht in Nieuwegein kan het warmtenet wellicht nog verder verduurzaamd worden.  Met de warmtebuffer die gerealiseerd is kan de piekvraag in warmte opgevangen worden. Met Thermische Energie uit Lucht kan de basis warmtevraag verduurzaamd worden.
Warmtepompgebouw Nieuwegein

Wat is Thermische energie uit lucht?

Bij Thermische energie uit lucht, haal je met grote ventilatoren warmte uit de lucht, dit wordt gedaan door een zogenaamde Air-sourced heat pump. Deze warmte wordt gebruikt als beginwarmte voor de warmtepompen die de temperatuur en het vermogen verder verhogen, met behulp van elektriciteit. 
De warmtepompen staan in een warmtepompgebouw evenals alle benodigde installatieonderdelen ten behoeve van elektriciteit en warmte. Als laatste bestaat de installatie uit een warmtebuffer waarin de geproduceerde warmte wordt opgeslagen. In Nieuwegein is die buffer al gerealiseerd op de kruising van de A.C. Verhoefweg en de Symfonielaan.
Koelerbank Nieuwegein
Industriële warmtepomp Nieuwegein

Waarom is een Air-sourced heatpump nodig?

De opwek van warmte moet verduurzaamd worden omdat Eneco haar kilogrammen CO2 per geleverde warmte-eenheid (GigaJoule) wil en moet verlagen. Ten eerste om te gaan voldoen aan de eisen die door het Rijk hiervoor worden gesteld in de komende Wet Collectieve Warmtevoorziening (Wcw/nieuwe Warmtewet). Daarnaast heeft Eneco het streven om te gaan voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord. Die zijn vastgelegd in het One Planet Plan. 
Deze Air-sourced heatpump zorgt ervoor dat we de opwek van warmte voor het warmtenet in Nieuwegein weer verder verduurzamen.

Zijn er alternatieve voor verduurzaming van de warmte?

Duurzame bronnen voor het warmtenet Nieuwegein zijn erg schaars. Een eerste stap om minder gas te gebruiken in de piekmomenten is straks gerealiseerd met de komst van de warmtebuffer. De buffer kan bij een piek in de vraag warmte leveren die eerder is opgewerkt en in de buffer is opgeslagen. Door de buffer is het ook makkelijker om duurzame bronnen te gebruiken die niet gemakkelijk ‘aan en uit’ te zetten zijn zoals de ASHP. Door de buffer wordt het gebruik van de ASHP efficiënter.
 
De volgende stap is het verduurzamen van de opwerk van warmte. Van de mogelijkheden die er zijn om warmte duurzaam op te wekken is op korte termijn, zowel praktisch als financieel, thermische uit lucht volgens Eneco de beste keuze. 

Contact

Heeft u nog vragen over een Air Source Heat Pump? Of wilt u meer weten over de verduurzaming van het warmtenet in Nieuwegein?  Klik op de knop hieronder en stuur ons een e-mail.
Medewerker klantenservice