Warmte in Houten Vijfwal
Nu Nederland overstapt van aardgas naar andere bronnen voor het verwarmen van huizen en andere gebouwen, gaan we op zoek naar alternatieven. Het bestaande warmtenet in Houten is zo’n alternatief. Het warmtenet wordt nu nog verwarmd met aardgas. Eneco vindt het belangrijk om de overstap te maken naar een duurzame energiebron en dat deze bron op een efficiënte manier wordt ingezet. Daarom werkt Eneco in Houten Vijfwal aan verbetering en verduurzaming van het bestaande warmenet.Nieuwsupdates
Impressie inloopavond
Op 27 januari 2025 was er een inloopavond in Wijkcentrum / Cultuurhuis Schoneveld over het verduurzamen van het bestaande Eneco warmtenet de Vijfwal in Houten. Tijdens deze avond hebben we de aanwezigen een update gegeven over de voortgang van de verduurzaming van de warmtelevering met behulp van een lucht-water-warmtepompeninstallatie. We hebben zo’n 100 bewoners mogen verwelkomen en een toelichting gegeven op de plannen, de planning, het ontwerp, de landschappelijke inpassing, de techniek, biodiversiteit, de vergunningen etc. Voor bewoners en geïnteresseerden die de avond niet konden bijwonen, of alles nog eens rustig willen nalezen, hebben we de borden die deze avond te zien waren en de vragen die gesteld zijn in een impressie samengevat. Binnenkort vragen we een vergunning aan voor de ontwikkeling van deze installatie. We publiceren deze vergunningsstukken op deze website.
Informatiemail Klankbordgroep november
Na twee bijeenkomsten met de klankbordgroep in april en juni 2024, is in november gekozen de groep per e-mail te informeren. De klankbordgroep bestaat uit een aantal mensen die mee willen denken over de impact van de installatie en hoe deze zo goed mogelijk ingepast kan worden in de omgeving.
Hieronder vind je de presentatie uit de e-mail waarin de klankbordgroep is geïnformeerd op 25 november 2024:
Klankbordgroep bijeenkomst 2
Geïnteresseerden konden zich tijdens de informatieavonden in november en januari inschrijven om onderdeel te worden van de klankborgroep voor dit project. De klankbordgroep bestaat uit een aantal mensen die mee willen denken over de impact van de installatie en hoe deze zo goed mogelijk ingepast kan worden in de omgeving.
Hieronder vind je de presentatie en impressie van de tweede klankbordgroep bijeenkomst van 19 juni 2024:
Klankbordgroep bijeenkomst 1
Geïnteresseerden konden zich tijdens de informatieavonden in november en januari inschrijven om onderdeel te worden van de klankborgroep voor dit project. De klankbordgroep bestaat uit een aantal mensen die mee willen denken over de impact van de installatie en hoe deze zo goed mogelijk ingepast kan worden in de omgeving.
Hieronder vind je de presentatie en impressie van de eerste klankbordgroep bijeenkomst van 10 april 2024:
Informatieavonden in Houten Vijfwal
One Planet Plan
Het klimaat verandert sneller dan verwacht. Daarom moet er vaart gemaakt worden met de energietransitie. Hiervoor heeft Eneco het plan One Planet Plan ontwikkeld, waarbij de organisatie niet alleen inzet op verduurzaming van de eigen energievoorziening, maar ook op die van haar klanten.Verduurzamingsstrategie
Het reduceren van CO2-uitstoot en inzet van duurzame bronnen zijn belangrijke doelstellingen. In Houten Vijfwal moeten we de overstap maken naar klimaatneutrale warmte. Verwarmen met aardgas wordt dus stap voor stap afgebouwd. Daarom werken we aan de ontwikkeling van een nieuwe, toekomstbestendige bron.Samenwerking met Gemeente Houten
Ook gemeente Houten is bezig is met de energietransitie en werkt aan een overgang van systemen die op fossiele brandstof draaien naar duurzame energievoorziening. Dit betekent dat de gemeente Houten afscheid gaat nemen van aardgas. De Transitievisie Warmte van de gemeente Houten geeft aan dat Houten in 2040 geheel aardgasvrij wil zijn.Warmtekrachtcentrale de Vijfwal
De warmte voor het warmtenet wordt geproduceerd door Warmtekrachtcentrale de Vijfwal (WKC). De warmte voor Houten komt in 2022 voor 81% als restwarmte vrij uit elektriciteitsproductie en 19% uit grote gasketels.De elektriciteit wordt opgewekt door grote gasmotoren met daarachter een generator die stroom levert aan het elektriciteitsnet. De restwarmte die aan het warmtenet wordt geleverd wordt gehaald uit de afkoeling van de rookgassen van de gasmotoren. 19% van de warmte wordt opgewekt door grote gasketels, die als functie hebben om piekvragen (ochtend / avond / winter) op te vangen. Deze piekketels zorgen ook voor de leveringszekerheid indien de gasmotoren niet beschikbaar zijn.
De warmtebuffer dient als opslag van de restwarmte. Met de opgeslagen warmte wordt de piekvraag van warmte geleverd voordat de piekketels daarvoor worden ingezet.