Eneco Gasspeicher

Onder de naam Eneco Gasspeicher wordt sinds 2011 in het Duitse Epe aardgas opgeslagen in twee cavernes – ondergrondse holtes – die zijn ontstaan na zoutwinning. Als de prijs van aardgas laag is, wordt het onttrokken aan het Nederlandse gastransportnet (GTS). Als het gas weer nodig is of als de prijs stijgt, wordt het gas weer toegevoegd aan het transportnet.
Gasspeicher
Eneco Gasspeicher

Meer over Eneco Gasspeicher

De ondergrondse aardgasopslag vindt plaats in een zoutlaag op ongeveer 1.200 meter diepte in cavernes, die ontstaan bij de winning van zout. In de twee cavernes die Eneco Gasspeicher exploiteert kan zo’n 100 miljoen m3 aardgas opgeslagen worden. Het gas wordt via een compressorstation onder een druk van 200 bar opgeslagen in de cavernes. Onder een druk van 60 bar kan het gas wanneer nodig toegevoegd worden aan het transportnet.

Voorraadniveau, gastoevoer en -opname

Hieronder zie je het voorraadniveau en de gastoevoer en -opname voor onze opslagfaciliteiten bij Eneco Gasspeicher. Eneco gasopslag heeft een inlaatcapaciteit van 200.000 Nm3 gas per uur en 400.000 Nm3 gas per uur. Het overzicht wordt iedere dag om 07:00 uur bijgewerkt. Meer informatie wordt gepubliceerd op de Gasunie Transport Services "Dataport".

Veiligheid & risicobeheersing

Veiligheid staat centraal. Om die te waarborgen bij Eneco Gasspeicher, worden de regels van het Duitse Bergrecht en de Seveso III richtlijn nageleefd. Alle mogelijke risico’s zijn via een managementsysteem in kaart gebracht, waarin risicoscenario’s en controlemaatregelen zijn vastgelegd. Zo waarborgen we de veiligheid maximaal.
Een monteur van Eneco in Eneco bedrijfskleding is aan het bellen

Contact

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen over Eneco Gasspeicher? Laat het ons weten.

Gerelateerde pagina's

Kijk ook wat we verder al tot stand gebracht hebben om onze missie ‘duurzame energie van iedereen’ waar te maken.
Enspire-me

EnspireMe

Enecogen

Enecogen

Walstroom Heerema

Walstroom Rozenburg