BioWarmte Installatie Lage Weide
In Utrecht en Nieuwegein zijn er al zo’n 50.000 woningen en gebouwen aangesloten op het warmtenet. Dat is grofweg 25% van de warmtevraag in beide gemeentes. Door te verwarmen via dit warmtenet besparen de gebruikers CO₂ vergeleken met het verwarmen via een aardgas cv-ketel. Dat is al best duurzaam, maar het kan natuurlijk beter!Het omschakelen naar duurzame warmte zal in verschillende stappen plaatsvinden, waarbij er steeds meer duurzame bronnen worden toegevoegd. De BioWarmte Installatie Lage Weide (BWI) is de eerste duurzame bron die in Utrecht gerealiseerd is. De biowarmtecentrale verwerkt Nederlandse reststromen hout (biomassa) en zet deze om in duurzame stadswarmte.
De locatie van de BioWarmte Installatie
De BioWarmte Installatie staat naast de energiecentrale op industrieterrein Lage Weide. Bij de bepaling van de locatie op het terrein is ervoor gekozen om de afstand tot de stadkant zo groot mogelijk te maken. Daardoor ligt de BioWarmte Installatie dichter bij de A2. Hierdoor wordt ook de aanvoerroute van de biomassa zo kort mogelijk.De bouw van de BioWarmte Installatie
Benieuwd naar de bouw van de BioWarmte Installatie? Bekijk de video.Meer video’s van de bouw
Hoe werkt een BioWarmte Installatie?
Biomassa
Er zijn veel soorten biomassa beschikbaar. Bij veel daarvan worden vraagtekens gezet. Terecht, want als we wereldwijd plantages aanleggen voor biomassa komen natuur en voedselvoorziening onder druk te staan. Daarom maakt Eneco voor de BioWarmte Installatie in Utrecht alleen gebruik van reststromen hout, die afkomstig zijn van regulier park-, plantsoen- en bosonderhoud.
We gebruiken in de biowarmtecentrale vooral materiaal dat overblijft na het composteringsproces; de takken die uit het groenafval overblijven en nauwelijks verteren. Al deze materialen zijn niet bruikbaar voor andere doelen, zoals de productie van bijvoorbeeld planken, spaanplaat, compost of chemicaliën.
De biomassa die wij in Utrecht gebruiken komt van leveranciers op een zo kort mogelijke afstand van Utrecht. Het doel is om zo veel mogelijk biomassa te gebruik van lokale en regionale bronnen. We maken afspraken met de leveranciers over de herkomst van het materiaal. Daarvoor maken we gebruik van door Nederlandse en Europese overheden erkende kaders en certificeringen.
Luchtkwaliteit en CO₂
De BioWarmte Installatie Lage Weide heeft een zeer beperkt effect op de luchtkwaliteit van Utrecht. Dit wordt bereikt door het toepassen van technieken, die zorgen voor een schone verbranding van de biomassa en voor een optimale reiniging van de rookgassen, waardoor lage emissies worden bereikt. We houden de samenstelling van de rookgassen ook scherp in de gaten.Veelgestelde vragen Biomassa
Feiten en cijfers
Thermisch vermogen: 90% boven- en 108% onderwaarde
Productie: ca. 1.600.000 GJ/jaar
40% klimaatneutraal
Opslag: ca. 5 dagen
Min. 160 kiloton/jaar
Max. 180 kiloton/jaar