Fonds Berenplaat
Fonds Drijvend Zonnepark Berenplaat helpt mee aan het verduurzamen van de directe omgeving van het zonnepark, zowel in de gemeente Nissewaard als in de gemeente Hoeksche Waard. In het fonds wordt door Eneco een bedrag gestort voor elke opgewekte megawattuur.
Eneco nodigt inwoners, (sport)verenigingen en stichtingen uit om gebruik te maken van dit fonds. Initiatieven die een positieve verbetering mogelijk maken aan de thema’s duurzaamheid, leefbaarheid en landschap komen in aanmerking voor een financiële bijdrage.
Eneco nodigt inwoners, (sport)verenigingen en stichtingen uit om gebruik te maken van dit fonds. Initiatieven die een positieve verbetering mogelijk maken aan de thema’s duurzaamheid, leefbaarheid en landschap komen in aanmerking voor een financiële bijdrage.
Het doel van het fonds
Het fonds heeft als doelstelling om projecten/initiatieven financieel te ondersteunen op het gebied van verduurzaming door bijvoorbeeld energiebesparing of kleinschalige opwek of het verbeteren van de leefbaarheid door projecten die een impuls geven aan de biodiversiteit.Het drijvende zonnepark bij Evides is een initiatief van Evides en Eneco. Eneco legt per geproduceerde megawatt 50 cent in het omgevingsfonds. Dit geld wordt gebruikt voor de financiële ondersteuning van ingediende initiatieven. Geld dat mogelijk overblijft, wordt gedoneerd aan een door de jury bepaald lokaal georiënteerd goed doel / goede doelen.
Project indienen
Het was mogelijk om van 1 september tot 1 november een project in te dienen. Die periode is verstreken. De komende maanden gaat de jury zich buigen over de ingestuurde projecten. Op deze pagina zal te lezen zijn welke initiatieven een bedrag toebedeeld krijgen. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht.Voorbeelden
Wat voor projecten kan je precies insturen? Je kunt bijvoorbeeld denken aan insectenkasten in een park. Of de aanleg van een natuurspeeltuin. Maar ook zonnepanelen bij de lokale sportvereniging zijn een goed voorbeeld.Fondscriteria
De initiatieven dienen te worden gerealiseerd op het grondgebied van de gemeenten Nissewaard of Hoeksche Waard en dienen een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de leefomgeving. De elementen energiebesparing en duurzame energie het verbeteren van de leefbaarheid door projecten die een impuls geven aan de biodiversiteit, verminderen van de impact van het zonnepark of het verbeteren van het gebied om te wonen, werken of recreëren zullen worden beoordeeld. Inschrijvingen met een persoonlijk, politiek of levensbeschouwelijk belang worden niet in behandeling genomen. Het verduurzamen van een woning dient een persoonlijk belang. Ingediende ideeën over woningen worden dan ook niet in behandeling genomen.Ook moet duidelijk worden omschreven wat het beoogde resultaat is en dient het initiatief concreet, afgebakend, realistisch en onderbouwd te zijn. Binnen 2 jaar moet het initiatief gerealiseerd zijn en binnen 2 maanden na de toekenning van het fondsgeld moeten de initiatiefnemers starten met de realisatie. Tevens wordt beoordeeld of de inschrijver(s) het initiatief goed kunnen uitvoeren, zowel financieel, organisatorisch als professioneel.
Belangrijk om te vermelden is dat inwoners, verenigingen, stichtingen en bedrijven die verbonden zijn aan Eneco - anders dan als klant, dus bijv. als medewerker - uitgesloten zijn van deelname.
Initiatiefnemers worden schriftelijk op de hoogte gesteld wanneer hun inzending niet aan de jury wordt voorgelegd.
Jurering
De jurering bestaat uit één fase. In deze fase wordt beoordeeld of het totaalconcept van een inzending past bij de fondsdoelstellingen, de voorwaarden en voldoet aan de fondscriteria. Uiteraard wordt ook originaliteit zeer gewaardeerd.De grootte van het maatschappelijk belang wordt beoordeeld, evenals de uitvoerbaarheid in tijd en geld. Dit laatste kan getoetst worden bij andere betrokkenen zoals overheidsinstellingen en organisaties. Met een meerderheid van stemmen door de jury worden initiatieven