Bestelbus aan het laden
Artikel

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vrije Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) 

Investeer je als ondernemer in milieuvriendelijke en innovatieve bedrijfsmiddelen? Zoals een elektrische auto, warmtepomp of zonnepanelen? Dan is de MIA (Milieu-investeringsaftrek) of de bijpassende Vamil (Vrije Aftrek Milieu-investeringen)-regeling misschien iets voor jou. Hiermee kun je een deel van je investering in mindering brengen op je fiscale winst. We leggen je alles uit in dit artikel.  

MIA

MIA: zo werkt het 

 
Wil je investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, dan kun je gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee schrijf je een deel van je investering af en verminder je je fiscale winst. De investeringskosten zijn aftrekbaar tot 45%. Dat komt boven op de normale investeringsaftrek. Het exacte percentage hangt af van het soort investering en welke effecten deze hebben op het milieu. 

Je investering moet wel voorkomen op de Milieulijst. Dit is een lijst met specifieke bedrijfsmiddelen en technieken die in aanmerking komen voor de MIA. De lijst wordt ieder jaar gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 


Wat zijn de voorwaarden? 

  • Het bedrijfsmiddel moet voorkomen op de Milieulijst.
  • Het bedrijfsmiddel mag niet eerder zijn gebruikt.
  • Het bedrag van de investering moet minimaal 2500 euro per bedrijfsmiddel zijn.


VAMIL

Hoe werkt de VAMIL?

Bij de VAMIL (Vrije afschrijving milieu-investeringen) mag je tot 75% van je investering afschrijven. Dit doe je op een tijdstip naar keuze. Dit is fijn, want je kunt zo zelf kijken wanneer je het meeste belastingvoordeel kunt behalen. Net zoals bij de MIA moet je investering wel op de Milieulijst van de RVO staan.



Wat zijn de voorwaarden?

  • Je komt in aanmerking als je ondernemer bent in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius of Saba en inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt.
  • Het bedrijfsmiddel moet voorkomen op de Milieulijst.
  • Het bedrijfsmiddel mag niet eerder zijn gebruikt. 
  • Binnen 3 maanden na je investering meld je je bij de RVO. 

MIA en VAMIL combineren

Het is ook mogelijk om de MIA en VAMIL te combineren. Beide subsidies maken gebruik van dezelfde Milieulijst. Zo profiteer je optimaal van belastingvoordeel. En investeer je op een duurzame manier.  

De belangrijkste aandachtspunten voor 2025

Voorwaarden en regels van subsidies veranderen continu. Samenvattend lees je hier de belangrijkste aandachtspunten voor de MIA- en VAMIL-regelingen in 2025: 


Aanpassing van de Milieulijst
Elk jaar wordt de Milieulijst geactualiseerd om in te spelen op technologische ontwikkelingen en beleidsdoelen. Het is essentieel om deze lijst te raadplegen om te zien welke investeringen in aanmerking komen. 

Wijziging in aanvraagprocedure
Vanaf 2025 wordt de aanvraagprocedure geharmoniseerd met die van de Energie-investeringsaftrek (EIA). De RVO beoordeelt voortaan zelfstandig de aanvragen voor MIA en VAMIL, zonder adviserende rol richting de Belastingdienst.

Budgettaire aanpassingen
De tarieven van de SCE-subsidie voor 2025 zijn bekend. Voor de MIA is het budget in 2025 € 189 miljoen, voor de VAMIL is dit € 20 miljoen.

Aanpassingen in voorwaarden
Houd voor de meest actuele regels in 2025 de website van de RVO in de gaten. 

 

 

 

Aanvragen

  • Binnen 3 maanden na je investering meld je je bij de RVO.
  • Je verwerkt de MIA/VAMIL in je aangifte. Hiervoor gebruik je het bericht dat je krijgt van de RVO.  
  • De Belastingdienst beslist uiteindelijk over je aangifte, eventueel ondersteund door een advies van RVO.  

Meer inspiratie

Meer inspiratie? Bekijk alle artikelen over subsidies. 

Of klik door naar: 

Zakenvrouwen lezen artikel op tablet

Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

Lees meer
monteur zonnepaneel

De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Lees meer
Een monteur van Eneco zit gehurkt naast een warmtepomp.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Lees meer