Man met tablet kijkend in camera

Subsidies voor ondernemers in 2024

De klimaatambities in ons land zijn hoog. We willen de CO2-uitstoot laten dalen, om uiteindelijk helemaal klimaatneutraal te zijn. Als ondernemer krijg je hier ook mee te maken. Om je bedrijf te verduurzamen kun je gebruik maken van verschillende subsidies en fiscale regelingen. Op deze pagina vind je de meest bekende, landelijke subsidies. Maar kijk voor lokale subsidies ook eens op de site van je gemeente. 
Een monteur van Eneco wijst naar een warmtepomp

Energie-investeringsaftrek   (EIA)

Deze subsidie is er om ondernemers te ondersteunen bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen, duurzame energie en CO2-reductie. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsmiddelen om te verwarmen, koelen, vriezen, isoleren of verlichten. Met deze regeling kun je 40% van je investering aftrekken van de fiscale winst.
Zakenvrouwen lezen artikel op tablet

Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA)

De Dumava is interessant wanneer je eigenaar bent van maatschappelijk vastgoed en je wilt investeren in verduurzamingsmaatregelen. Denk bij maatschappelijk vastgoed bijvoorbeeld aan een overheidsgebouw, school, gebedshuis of zorginstelling. Binnen deze regeling kun je subsidie aanvragen voor isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen of een groen dak.
monteur zonnepaneel

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Deze regeling is te gebruiken voor energiecoöperaties en VvE’s. Als je elektriciteit wilt opwekken uit zonne- of windenergie of uit waterkracht is dit een subsidie voor jou. Dit is een exploitatiesubsidie. Dat houdt in dat energiecoöperaties of VvE’s subsidie ontvangen per geproduceerde kWh. Het uitbetaalde subsidiebedrag beweegt mee met de marktwaarde van de geproduceerde energie in dat jaar. 
Een monteur van Eneco zit gehurkt naast een warmtepomp.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Ook zakelijk (bedrijven, woningcorporaties, VvE's etc) maak je gebruik van deze subsidie, als je wilt investeren in duurzamere energie. Je komt in aanmerking voor een tegemoetkoming wanneer je een duurzame warmte-installatie koopt, bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.

Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)

De SDE++ is een subsidie voor bedrijven
en non-profit organisaties die duurzame energie willen opwekken of CO2-uitstoot
willen verminderen. Bijvoorbeeld wanneer je een warmtepomp wilt aanschaffen, of zonnepanelen op je pand wilt leggen.
De SDE++ is open voor aanvragen van 10 september tot en met 10 oktober en verloopt in 5 fasen. 
Mevrouw houdt een stekker vast om haar auto elektrisch te laden

MIA (Milieu-investeringsaftrek) en VAMIL (Vrije Afschrijving Milieu-investeringen)

Investeren in milieuvriendelijke en innovatieve bedrijfsmiddelen? Zoals een elektrische auto? Met de MIA breng je een deel van je investering in mindering op je fiscale winst. De investeringskosten zijn aftrekbaar tot 45%.  Dat komt boven op de normale investeringsaftrek. Bij de VAMIL schrijf je tot 75% van je investering af.