Zonnepanelen op dak van een huis
Artikel

Salderingsregeling blijft bestaan

Laatste update: 13 februari 2024

Rob Jetten, demissionair minister van Klimaat en Energie, wilde vanaf 2025 de salderingsregeling afbouwen. Volgens dat plan mocht je vanaf 2025 tot 2031 elk jaar iets minder salderen. Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer tegen dit voorstel gestemd. Op dit moment verandert er dus niets aan de huidige salderingsregeling. Hieronder lees je er meer over.

De huidige salderingsregeling

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Die benut je misschien meteen overdag, bijvoorbeeld met je afwasmachine. De opgewekte stroom die je niet meteen verbruikt, gaat het elektriciteitsnet op. Dat heet terugleveren. ’s Avonds, als de zon niet schijnt en je bijvoorbeeld nog apparaten aan hebt staan, neem jij stroom áf. Je kunt de afgenomen en terug geleverde stroom tegen elkaar wegstrepen. Dat heet salderen. 
 
Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. Stel je verbruikt in één jaar in totaal 2.500 kWh stroom. kWh staat voor ‘kilowattuur’, de eenheid waarin je stroom meet. Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Dan betaal je nog (2.500 kWh – 1.000 kWh) voor 1.500 kWh aan ons. Je ziet dat je energierekening lager wordt. Dit maakt zonnepanelen erg interessant.

De terugleververgoeding

Als je jaarlijks méér zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan je verbruikt, dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding van ons. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per energieleverancier.

Waarom wilde het kabinet de salderingsregeling afbouwen?

De salderingsregeling werd bijna twintig jaar geleden ingevoerd om huishoudens en bedrijven aan te moedigen zonnepanelen op hun dak te leggen en mee te helpen aan de duurzame opwek van energie. Op dit moment hebben veel panden al zonnepanelen en wordt er veel gebruik van de regeling. Het is fijn dat zoveel mensen door de regeling meewerken aan de opwek van zonne-energie, tegelijk brengt de toename in duurzaam opgewekte energie ook uitdagingen mee.



Zo is het met de komst van de vele zonnepanelen op daken van panden op sommige momenten een steeds lastiger om het elektriciteitsnet in balans te houden, met andere woorden om te zorgen dat de vraag en het aanbod van stroom gelijk zijn. Om een voorbeeld te geven: in de middag kan er een groot aanbod ontstaan van duurzame stroom, terwijl de vraag klein is. Op zo’n moment ontstaat er overbelasting op het elektriciteitsnet. Met de toename in opwek van duurzame energie, is dit steeds vaker het geval in Nederland.

Op 13 februari heeft de Eerste Kamer tegen dit voorstel gestemd. Op dit moment verandert er dus niets aan de huidige salderingsregeling.



Meer inspiratie

Moeder en dochter op de bank

Wat is duurzame energie? 5 vragen beantwoord

Lees hier de 5 antwoorden op de vragen
Eneco loopt voorop met het doel om al in 2035 klimaatneutraal te zijn.

Verminder je uitstoot met CO₂-GecompenseerdGas

In één stap de CO₂-uitstoot verminderen?
Julien-in-winkel

Zo pakt Wijnkoperij Platenburg door op duurzaamheid

Lees hier het interview