Laadinfrastructuur: wat verandert er voor ondernemers in 2025?
De nieuwe regels op een rijtje
Vanaf 2025 moet je bij nieuwbouw of grote renovaties van niet-woongebouwen met meer dan tien parkeerplaatsen rekening houden met laadinfrastructuur. Dit betekent dat je minimaal één laadpunt moet installeren en bekabeling moet aanleggen voor toekomstige laadpunten. En heb je een bestaand gebouw met meer dan twintig parkeerplaatsen? Dan geldt ook voor jou een verplichting om laadpunten te installeren.Dit klinkt misschien als veel werk, maar het is eigenlijk een mooie kans om je bedrijf te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst.
De voordelen voor jouw bedrijf
Investeren in laadinfrastructuur gaat verder dan alleen voldoen aan nieuwe regelgeving. Het kan jouw bedrijf op de kaart zetten als een duurzame en vooruitstrevende organisatie. Bovendien wordt je bedrijf aantrekkelijker voor zowel medewerkers als klanten die elektrisch rijden. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet een stapje voor zijn op de concurrentie?Hoe zit het met de kosten?
Het installeren van laadpalen kan een investering zijn, maar gelukkig zijn er verschillende subsidies en fiscale voordelen die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).
Milieu-investeringsaftrek (MIA): Hiermee kun je tot 45% van je investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals laadpalen, aftrekken van je fiscale winst.
Vrije afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): Met de VAMIL mag je 75% van de investeringskosten op een door jou gekozen moment afschrijven. Dit kan je liquiditeit een mooie boost geven.
Het loont de moeite om even met een financieel adviseur of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te praten over deze mogelijkheden.
Meer weten over deze subsidies? Lees er alles over in dit artikel.