Alles over zonnepanelen
Je hebt zonnepanelen. Een goede keus! Zo wek je zelf je eigen stroom op. Beter voor je portemonnee en het klimaat. Op deze pagina vind je meer informatie over zonnepanelen en antwoord op veelgestelde vragen. Je leest ook meer over het onderhoud van je installatie en wat je kunt doen bij een storing.
Snel naar:
Zo ziet je zonnepanelen-systeem eruit
Jouw zonnepanelen-systeem bestaat uit verschillende onderdelen. Natuurlijk je panelen zelf, maar ook een omvormer en het monitoringskastje. Dat leggen we graag uit.
De omvormer
Je zonnepanelen wekken stroom op wanneer het licht is. Deze stroom is gelijkstroom. Uit je stopcontact komt wisselstroom, dus deze gelijkstroom kun je niet meteen gebruiken. Om toch gebruik te maken van de stroom van je zonnepanelen in huis heb je een omvormer nodig. Deze zet gelijkstroom om in wisselstroom. Er zijn verschillende soorten omvormers:
- Stringomvormer: er hangt dan ergens in jouw huis één omvormer voor alle panelen. Meestal op zolder of in de meterkast. Wij verkopen de stringomvormer van het merk Growatt.
- Micro-omvormers: bij een systeem met micro-omvormers heeft ieder paneel zijn eigen kleine omvormer onder het paneel. Wij verkopen de micro-omvormers van het merk Enphase.
Als er voldoende zonlicht op je panelen valt, start de omvormer op. Als je een Growatt omvormer in huis hebt, kun je dat zelf zien aan het knipperende lichtje. ’s Avonds als de zon onder is, gaat de omvormer weer uit.
Het monitoringskastje
Om precies bij te houden hoeveel stroom je panelen opwekken, werkt de omvormer samen met een monitoringskastje. Dit kastje is verbonden met het internet en hangt vaak in de meterkast of vlakbij je router (apparaat dat je wifi-verbinding verzorgt). Zo kun je in de app van je omvormer precies zien hoeveel je panelen opwekken. Handig!
Zie je geen opwek in je app? Dan ligt dit waarschijnlijk aan de verbinding met het internet. Check onze storingspagina voor tips.
Salderen en terugleveren
Wist je dat je panelen de meeste energie opwekken in het voorjaar? Dat komt door de stand van de zon. Je wekt dan waarschijnlijk meer stroom op dan je zelf verbruikt. Daarom kun je die stroom terugleveren en salderen. Alle stroom die je teruglevert strepen we bij je jaarnota weg tegen de stroom die je van ons verbruikt hebt. Dit noemen we salderen. Over de teruggeleverde stroom betaal je nog wel kosten. Daarom is het slim om zo veel mogelijk je opgewekte stroom zelf te verbruiken. In dit artikel vind je handige tips om meer van je opgeleverde stroom te gebruiken. Lever je meer terug dan dat je verbruikt, dan krijg je hier een terugleververgoeding voor.Aanpassen termijnbedrag
Met zonnepanelen kan vaak je termijnbedrag omlaag. Heb je stroom bij Eneco? In Mijn Eneco kan je zelf eenvoudig je termijnbedrag aanpassen. Weet je niet welk termijnbedrag bij je past? Geen zorgen. Op je jaarnota verrekenen we hoeveel stroom je hebt afgenomen met de hoeveelheid stroom die je hebt teruggeleverd en de termijnbedragen die je hebt betaald. Het verschil krijg je terug of moet je bijbetalen. Zo betaal je nooit meer dan je verbruikt.
Als je panelen wat langer op je dak liggen, krijgen we steeds beter inzicht in hoeveel stroom je teruglevert. We kunnen je dan een beter advies geven over je termijnbedrag. In de zomer kunnen we je al na 1 á 2 maanden een goed advies geven. In de winter is dit iets langer. Je advies vindt je terug in de app of Mijn Eneco. Hier kun je ook makkelijk inzien hoeveel stroom je verbruikt en teruglevert.
Voor optimaal inzicht in de app en Mijn Eneco heb je een slimme meter nodig. En is het belangrijk dat je ons toestemming geeft om je meter dagelijks uit te lezen.
Onderhoud van je zonnepanelen
Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Vanuit de fabrikant zit er een slimme beschermlaag op je panelen, waardoor vuil niet aan het paneel vast blijft zitten. Het meeste stof en vuil spoelt weg met de regen. Zit er hardnekkig vuil, zoals vogelpoep op je panelen? Dan is het verstandig om je panelen schoon te maken. Of laat je panelen schoonmaken. Ga je zelf aan de slag? Schakel dan altijd je zonnepanelen-systeem volledig uit. Let op: gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, schuurspons of hogedrukspuit om beschadigingen op je panelen te voorkomen. Gebruik het liefst water zonder kalk, dus geen kraanwater. Je kunt ook een speciaal schoonmaakbedrijf inschakelen.
Tip: sommige glazenwassers maken ook zonnepanelen schoon.
Haal ook af en toe een stofdoekje over de omvormer. Zo voorkom je dat stof zich ophoopt.
Storingen of problemen met je zonnepanelen
Vervelend als je zonnepanelen storing hebben. Sommige storingen kun je makkelijk zelf oplossen. Bekijk onze storingspagina voor hulp. Heb je een vermoeden dat het probleem bij de weergave op Toon ligt, bekijk dan eens de pagina over Toon-storing C17.Kom je er niet uit en zijn je panelen geïnstalleerd door Eneco? Bel gerust met onze Klantenservice via 088 - 895 5955 op werkdagen tussen 8:00 en 16:00 uur.