Een warmtepomp van Eneco
Je hebt een hybride warmtepomp van Eneco. Slim! Want ook na installatie kan je bij ons terecht voor hulp en antwoord op je vragen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over je warmtepomp.Storing
Heb je op dit moment een storing aan je warmte-installatie? Bekijk dan onze storingspagina.Zo ziet je warmte-installatie eruit
Je hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Ze hebben allebei een eigen taak. De cv-ketel verwarmt het kraanwater. En zorgt er bijvoorbeeld voor dat je warm kan douchen. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van je woning. Je cv-ketel hoeft daarom niet zo hard te werken en verbruikt minder gas. Is het heel koud buiten? Dan springt je cv-ketel automatisch bij om te helpen. Zo hou je het altijd lekker warm binnen. Het schakelen tussen je warmtepomp en je cv-ketel gebeurt automatisch. De warmtepomp stuurt je cv-ketel aan.
Je warmte-installatie bestaat uit drie onderdelen:
1. De binnenunit geeft de warmte af aan het cv-water
2. De buitenunit haalt de warmte uit de buitenlucht en transporteert het naar de binnenunit. De WarmteWinner heeft alleen een binnenunit
3: De cv-ketel zorgt dat je nooit in de kou komt te staan
Je thermostaat stuurt alles aan.
Na installatie
Er zijn een aantal dingen die je na installatie van je warmtepomp nog kunt doen. Check bijvoorbeeld of je warmtepomp verzekerd is op je opstalverzekering, hoe het zit met subsidie en zorg dat je een onderhoudscontract hebt gekozen.Onderhoud van je warmtepomp
De warmte-installatie in je woning heeft zo nu en dan onderhoud nodig. Zo voorkom je problemen, verleng je de levensduur en werkt hij zuiniger. Wel zo fijn!Je warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Kies dus altijd een onderhoudspartij met verstand van beide apparaten, ook voor onderhoud en storingen aan je cv-ketel. Goed om te weten: regelmatig onderhoud kan verplicht zijn voor de garantie van je warmtepomp. Dit vind je dan terug in de garantievoorwaarden.
Heb je een warmtepomp bij ons gekocht? Dan kan je deze samen met je cv-ketel door ons in onderhoud laten nemen. Zo ben je altijd verzekerd van een goed werkend warmtesysteem. En krijg je hulp bij storingen. Lees meer over het onderhoudsabonnement.
Zelf kun je regelmatig een stofdoekje over de binnenunit van je warmtepomp halen. Zo voorkom je dat stof zich ophoopt.
Let op de instellingen van je thermostaat
Je woning verwarmen met een warmtepomp werkt anders dan verwarmen met een cv-ketel. Een warmtepomp werkt op een lagere temperatuur. En heeft een kleiner vermogen dan een ketel. Het duurt daarom langer voor je radiator of vloerverwarming warm wordt. Verander je de temperatuur in huis van bijvoorbeeld 17 ̊C naar 19 ̊C? Dan moet de warmtepomp ineens op vol vermogen draaien om dit te bereiken. Hierdoor gebruik je vaak meer gas dan wanneer je de temperatuur altijd op 19 ̊C houdt.
Voor het meeste wooncomfort kan je de volgende tips aanhouden:
- Houd de temperatuur zo constant mogelijk. Ook 's nachts. Wil je toch de temperatuur aanpassen? Zet je thermostaat dan maximaal 1 graad hoger of lager.
- Ga je voor langere tijd weg? Bij een aantal warmtepompen kan je een vakantieschema instellen. Hierin geef je aan welke temperatuurverlaging je tijdens je afwezigheid wilt instellen. De warmtepomp zorgt er dan voor dat je huis weer op de gewenste temperatuur is als je terugkomt van vakantie. Handig! Zo houd je je huis niet onnodig warm, maar hoef je ook niet nog een aantal dagen te wachten tot je er weer lekker warmpjes bij zit.
- Is je huis minder goed geïsoleerd? Dan kan het al slim zijn om de temperatuur te verlagen als je drie dagen of langer weg bent. Maar ieder huis is anders. Daarom is het belangrijk om goed te blijven kijken hoeveel tijd, stroom en gas het jouw warmtepomp kost om de temperatuur in huis aan te passen.
Wordt het niet lekker warm in huis? Misschien is er iets anders aan de hand. Check onze storingspagina voor hulp.
Je energierekening en termijnbedrag
Met je warmtepomp gebruik je veel minder gas. Je gaat wel meer stroom verbruiken. Omdat gas duurder is dan stroom, bespaar je alsnog op je energierekening. Vaak kan je daarom je termijnbedrag aanpassen. Als je Eneco-klant bent voor stroom of gas kan je in Mijn Eneco zelf eenvoudig je termijnbedrag aanpassen.
Weet je niet welk termijnbedrag bij je past? Geen zorgen. Op je jaarnota zie je precies hoeveel energie je afgelopen jaar hebt verbruikt. We geven je ook een advies voor een nieuw termijnbedrag. Heb je minder gas en stroom verbruikt dan verwacht? Dan krijg je geld van ons terug. Je betaalt nooit meer dan je verbruikt.
Goed om te weten: we kunnen je pas echt een goed termijnbedrag advies geven als je warmtepomp al langere tijd meedraait in je woning. Dan kunnen we namelijk zien hoeveel je al hebt bespaard op gas en hoeveel extra stroom je gemiddeld hebt verbruikt. Zo kunnen we je steeds beter advies geven over je termijnbedrag. Dit zie je terug bij de Tussenstand in de app of Mijn Eneco.
Ook met een hybride warmtepomp verbruik je nog steeds gas. Dat komt omdat de cv-ketel gas verbruikt om je kraanwater mee op te warmen. En is het echt heel koud buiten of is je huis slecht geïsoleerd? Dan springt je cv-ketel bij om je huis te verwarmen. Het is daarom niet aan te raden om je gas af te sluiten.