Duurzame energiebronnen, Groene stroom
Waar wordt je groene stroom opgewekt?
18 januari 2024 door Redactie EnecoVraag je je weleens af waar de stroom uit je stopcontact wordt opgewekt? Voor je wasmachine of tv maakt het niet uit: die merken er niets van. En er is geen apart stroomnet voor groene en grijze stroom. Tóch maak je het verschil door te kiezen voor lokaal opgewekte, groene stroom. Want hoe meer mensen dat doen, hoe groener het totale stroomaanbod wordt. Bij ons weet je zeker dat je als consument áltijd 100% groene stroom van Hollandse bodem krijgt. En daarvoor zijn veel wind- en zonneparken nodig. Ook al zijn ze niet bij iedereen geliefd; Nederland wordt er wél duurzamer van. Benieuwd waar bij jou in de buurt stroom wordt opgewekt? We zetten een aantal parken voor je in het zonnetje.
Noord Nederland
In het hoge noorden ligt windpark Delfzijl-Noord. Dit Groningse park opende in 2014. Er draaien 19 windmolens in weer en wind. Sinds 2016 is Google exclusieve afnemer van dit windpark.
Behalve van de wind maken we natuurlijk ook gebruik van de kracht van de zon. Zonnepark Ameland bestaat uit 23.000 zonnepanelen die al sinds 2016 meer dan voldoende stroom produceren voor de circa 1.5090 Amelandse huishoudens.
Twee bijzondere windparken liggen ín de Noordzee, zo’n 23 km voor de kust van Noord-Holland: Prinses Amaliawindpark en windpark Eneco Luchterduinen. Om een indruk te geven: alleen al deze twee windparken samen wekken genoeg energie op om aan circa 275 duizend huishoudens groene stroom te leveren.
De impact op de omgeving
Wist je dat we veel onderzoek doen naar de effecten van een windpark op de omgeving? Zo liep er tot vijf jaar na de bouw van het Prinses Amaliawindpark een monitoringsprogramma. Daaruit bleek dat het windpark geen ongewenste effecten oplevert voor de omgeving, die sommigen wel verwacht hadden. Denk aan het onderwatergeluid wanneer de windmolens draaien. Dieren die leven in de zee, zoals vissen en zeehonden, zouden daar last van kunnen hebben. Maar uit metingen blijkt dat de sterkte van dat geluid klein is ten opzichte van andere achtergrondgeluiden door bijvoorbeeld schepen en wind.En de harde, stalen palen van de windturbines? Daar heeft zich een kunstmatig rif op ontwikkeld, met een volledig nieuwe en waardevolle flora en fauna. Aan één van de windmolens is zelfs een schelp van een platte oester gevonden, een soort die in de Noordzee vrijwel is uitgestorven.
Midden Nederland
De windturbines ‘FlyingElektric’ en de ‘GreenTower’ staan vlakbij knooppunt Everdingen, in windpark Autena. Waar de namen van deze stalen reuzen vandaan komen? Ze kregen ze van basisschoolkinderen in de buurt. Zij mochten ideeën insturen voor de windmolens die energie leveren aan Schiphol.Utrecht wil zo snel mogelijk verduurzamen en overschakelen naar hernieuwbare energie. Met als doel klimaatneutraal te worden. Daarom verkent Eneco in het Utrechtse gebied Rijnenburg de mogelijkheden voor de opwek van wind- en zonne-energie.
Zuid Nederland
Op zo’n 55 kilometer van de haven van Vlissingen vind je het windpark Borssele III & IV. Dat is sinds begin 2021 volledig operationeel. Eneco neemt de helft van alle opgewekte stroom af, en is verder verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud en operatie van het park. De totale stroomproductie van Borssele III en IV is vergelijkbaar met het gemiddeld jaarlijkse stroomverbruik van alle huishoudens in Amsterdam.Verderop in het zuiden van Nederland bouwen we het zonnepark Kabeljauwbeek. Het ligt ingesloten tussen het Schelde-Rijnkanaal en de A4, bij de grens tussen Nederland en België. Het park ligt hier mooi verscholen in de omgeving.
Behalve het zonnepark vind je hier ook nog windpark Kabeljauwbeek dat bestaat uit vijf windturbines. Op deze manier wekken we met verschillende technieken duurzame energie op