vrouw met warmtepomp en cv-ketel in huis
Warmtepomp, Van gas af, Verwarmen

Welk type warmtepomp past bij jou?

2 juli 2024 door Redactie Eneco
Steeds meer mensen willen hun woning duurzamer verwarmen. Een warmtepomp is een slim, energiezuinig en op termijn voordelig alternatief voor het verwarmen van je huis. In dit artikel zetten we de verschillende soorten warmtepompen voor je op een rij.

Hybride, all-electric ready en compleet elektrische warmtepompen

Je kunt warmtepompen indelen in drie categorieën: 


  • hybride 
  • hybride én 'all-electric ready'
  • compleet elektrisch of 'all electric' 

Het grote verschil tussen deze drie soorten is het niveau waarin je een cv-ketel nodig hebt. Een hybride warmtepomp koppel je bijvoorbeeld aan je cv-ketel. Een toekomstbestendige warmtepomp werkt eerst samen met je cv-ketel en koppel je later los van het gas. De compleet elektrische warmtepomp werkt zonder cv-ketel. Hieronder leggen we uit hoe deze soorten werken.

Hybride warmtepomp

Bij dit type warmtepomp heb je een cv-ketel nodig. De hybride warmtepomp verwarmt je huis en je cv-ketel het warme kraanwater. Daarbij, helpt je cv-ketel langere perioden met koude dagen de warmtepomp met het verwarmen van je huis. Je verbruikt dus nog steeds gas, maar wel een flink stuk minder.

Het voordeel van deze warmtepomp is dat hij voor veel bestaande woningen geschikt is. En een goede en relatief voordelige eerste stap is naar duurzaam verwarmen.

Hybride én all-electric ready warmtepomp

Het verschil is dat deze warmtepomp in de toekomst zonder je cv-ketel kan werken. De 'all-electric ready' warmtepomp is een hybride warmtepomp die je net als de hybride warmtepomp aan je cv-ketel koppelt. Hij werkt hetzelfde als de hybride warmtepomp.

Of je de warmtepomp kan loskoppelen van je cv-ketel is afhankelijk van het warmteverlies van je woning. Het warmteverlies is de mate waarin je woning warmte verliest. Als je je woning zonder cv-ketel wilt verwarmen moet je een lage mate van warmteverlies hebben. Als je isolerende maatregelen neemt zoals isolatie of dubbelglas daalt het warmteverlies van je woning. Heb je dat gedaan? Dan kun je deze warmtepomp laten loskoppelen van je cv-ketel. Je 'all-electric ready' warmtepomp is dan omgezet naar een volledig elektrische warmtepomp.

Het voordeel van deze warmtepomp is dat je zonder risico’s eerst kan testen of je woning geschikt is om volledig elektrisch te verwarmen en relatief voordelig overgezet kan worden naar een compleet elektrische warmtepomp. Met deze warmtepomp kan je op termijn dus helemaal van het gas af.

Compleet elektrische warmtepomp

De compleet elektrische of 'all electric' warmtepomp neemt alle functies van je cv-ketel over. Je kunt met dit type warmtepomp dus helemaal van het gas af. Wel is het belangrijk om goed te checken of dit in jouw woning ook mogelijk is. Omdat de warmtepomp geen hulp krijgt van de cv-ketel, moet je huis namelijk erg goed geïsoleerd zijn. De compleet elektrische warmtepomp vind je vaak terug in nieuwbouwwoningen, is relatief duur en meestal niet geschikt bestaande bouw. Eneco biedt alleen hybride en all-electric ready warmtepompen aan omdat dit voor de meeste woningen de best bereikbare eerste stap is naar duurzaam verwarmen. Meer weten over de kosten van een warmtepomp?

Energiebronnen van een warmtepomp

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, water of aardbodem en brengt dit dan op de juiste temperatuur. Hiermee verwarmt de warmtepomp je huis of je kraanwater. Check voor je een warmtepomp koopt, welke soort het best past bij je wensen en woning.

Lucht/lucht warmtepomp
De lucht/lucht warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht via een buitenunit. Radiatoren aan het plafond  of aan de wanden van je huis verwarmen deze buitenlucht en verspreiden het door je huis. Dit type warmtepomp kan je ook gebruiken als air conditioner om je huis af te koelen bij warm weer.

Lucht/water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht via een buitenunit of uit de binnenlucht via een ventilatiebox. De warmtepomp draagt daarna de warmte over aan de radiatoren of vloerverwarming en het kraanwatersysteem.

Bodem/water warmtepomp
Een bodem/water warmtepomp gebruikt energie uit de grond om te verwarmen. Daarom noemen ze deze soort warmtepompen ook wel aardwarmtepompen. Voor deze soort warmtepomp laat je ondergronds een buizenstelsel aanleggen, zo kan de warmtepomp energie uit de grond halen. Net als bij de lucht/water warmtepomp draagt een aardewarmtepomp warmte over aan het centrale verwarmingssysteem en het kraanwatersysteem. Bedenk dat het aanleggen van het buizensysteem een flinke klus is. Daarom wordt dit soort warmtepompen meer gebruikt bij nieuwbouwwoningen. Alleen is de opbrengst van een bodem-water warmtepomp wel hoger dan de andere soorten warmtepompen.

Water/water warmtepomp
De water/water warmtepomp haalt energie uit het grondwater. Hiervoor moet je onder de grond twee putten naar het grondwater laten graven. De warmtepomp pompt eerst het water uit de ene put omhoog en gebruikt de energie uit het water om te verwarmen. Daarna gaat het afgekoelde water via de andere put weer de grond in. Omdat het installeren van een water/water warmtepomp een groot en duur proces is, wordt deze vaak alleen voor meerdere woningen tegelijk geïnstalleerd.

Warmtepompen van Eneco

Eneco focust zich op hybride warmtepompen en verkoopt momenteel alleen hybride en hybride all-electric ready warmtepompen. Dit omdat de hybride warmtepomp voor de meeste (bestaande) woningen de makkelijkste en best bereikbare eerste stap is in het verduurzamen van de woning. Daarbij kun je de kosten voor de aanschaf binnen een redelijke tijd terugverdienen. Zo kunnen we samen met klanten de grootste impact maken naar klimaatneutraal in 2035. Eneco biedt een aantal verschillende hybride lucht/water warmtepompen aan.

De Intergas Xtend warmtepomp is compact en maakt weinig geluid. Ideaal voor rijtjeshuizen dus. De toekomstbestendige Remeha Elga Ace haalt energie uit de buitenlucht en werkt samen met bijna elke cv-ketel. Een ander voordeel van de Remeha Elga Ace is dat deze in de zomer ook voor verkoeling zorgt. Fijn als de temperatuur buiten flink oploopt. Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel? De Daikin- Intergas is een krachtige cv-ketel en warmtepomp ineen. Wanneer je geen ruimte hebt naast je cv-ketel is de Vaillant AroTHERM plus een milieuvriendelijke optie. Deze warmtepomp is bovendien geschikt voor woningen met oudere radiatoren.  

Ben jij klaar om de volgende stap naar klimaatneutraal wonen te zetten? Een warmtepomp kan hierbij helpen. Bovendien bespaar je ook nog eens flink op je gasrekening. 

Gerelateerde verhalen

Warmtepomp

De 5 voordelen van een warmtepomp

Goed voorbereid op de toekomst met een warmtepomp
Moeder met kinderen op de bank in de huiskamer

Een hybride warmtepomp kan vaak ook in een bestaande woning

Ontdek waar je op moet letten