Warmtepomp eigenaar Jan Hoorn staat glimlachend naast de buitenunit van zijn hybride warmtepomp.
Warmtepomp

Warmlopen voor een warmtepomp

Het verhaal van Jan20 juni 2023 door Redactie Eneco
Woning voor woning gaan we van het aardgas af. Gemeentes zijn bezig met plannen voor warmtenetten of andere oplossingen. Je kunt afwachten tot je buurt aan de beurt is óf op eigen houtje aan de slag gaan. Neem Jan Hoorn uit Bosch en Duin. Na “de spouwen vol te spuiten, de houten vloer te vervangen voor beton en het dak te isoleren” volgen zonnepanelen. En nu dus de hybride warmtepomp. Benieuwd hoe Hoorn in minimale tijd het maximale uit zijn woning haalt?

Van het gas af: een idee dat opborrelt

Centraal in Nederland, maar omgeven door bos. Sinds vijf jaar woont Jan Hoorn met zijn vrouw in een twee-onder-een-kapwoning in Bosch en Duin. Het echtpaar is naar eigen zeggen “niet heel fanatiek bezig met duurzaamheid.” Toch gaan ze waar mogelijk met de fiets en sinds Jan is gestopt met werken, “hebben we er één auto eruit gegooid.” De woning zelf is bij aanschaf “volledig gestript en geïsoleerd.” Na de installatie van zonnepanelen, komt al snel het idee opborrelen om van het gas af te gaan.
Klant van Eneco Jan Hoorn"Ik heb er lang over getwijfeld. Het moet financieel het juiste moment zijn." - Jan Hoorn

Afwegingen voor de aanschaf

Hoorn gaat niet over één nacht ijs. “Ik heb er lang over getwijfeld. Het moet financieel het juiste moment zijn.” Omdat het echtpaar energie ontvangt van Eneco, voelt het comfortabel bij dezelfde maatschappij te blijven. In een telefoongesprek vuurt Jan alle vragen af die hij nu zelf met regelmaat van bezoek om de oren krijgt. “Wat kost het? Hoe werkt het? En ook: maakt het niet te veel herrie?”

Lees ook: Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Een monteur van Eneco zit gehurkt naast een warmtepomp.

Interesse in een hybride warmtepomp?

Wil je weten welke warmtepomp het meest geschikt is voor je woning? Onze expert helpt je graag verder. Oók als je geen energiecontract bij Eneco hebt.

Mens en machine moeten op gang komen

Jans warmtepomp staat naast de voordeur, waar ook auto’s langs rijden. “Je hoort de pomp dus nooit of zelden. Ik heb ‘m op voorhand vijf meter van de buren gezet. Later zei de buurman dat de erfgrens ook goed was geweest. Dan had hij er eentje naast gezet.” De enige keer dat de warmtepomp wel degelijk herrie maakte, was tijdens de installatie. “De monteur was een beetje humeurig. Ik dacht: dat wordt niet gezellig. Dat duurde slechts twee minuten. We moesten even op gang komen. Net als de warmtepomp. Die moest de eerste vijf uur vol aanstaan.”

Een besparing tot 70%

Ook al staat de warmtepomp nog maar anderhalve maand in Bosch en Duin: het loont meteen. “De eerste afrekening laat zien dat mijn gasverbruik zo’n 60-70% lager is dan voorheen.” En de elektriciteit? “Iets hoger, maar niet extreem.” Natuurlijk valt er pas echt iets te zeggen over de besparing na langere tijd. Prima, wat Jan betreft. “Kom over een jaar maar weer terug, hoor.”
Een warm en comfortabel huis met een lager gasverbruik? Met een hybride warmtepomp kan het!

Gerelateerde verhalen

Monteur installeert een warmtepomp

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bekijk de rekenvoorbeelden
Een ouder echtpaar kijkt samen naar een tablet

Bespaar op je gasverbruik met een hybride warmtepomp

In 5 stappen een hybride warmtepomp
Warmtepomp eigenaar Jan Hoorn staat glimlachend naast de buitenunit van zijn hybride warmtepomp.

Jan koos voor een hybride warmtepomp

Zo bespaart Jan met een hybride warmtepomp