Suzanne Hoogers van Milieu Centraal
Gas besparen, Van gas af, Energietransitie

Waarom moeten we van het gas af?

Een interview met Suzanne Hoogers van Milieu Centraal2 augustus 2024 door Redactie Eneco
Vandaag gaan we op bezoek bij Milieu Centraal in Utrecht. Deze organisatie geeft mensen informatie over duurzaamheid en milieuvriendelijke keuzes. We worden hartelijk ontvangen door Suzanne Hoogers, Senior Communicatieadviseur. Suzanne is enthousiast over duurzaamheid en deelt graag haar kennis over de energietransitie. Ze vertelt ons waarom het belangrijk is dat we van het gas af gaan en welke stappen je hiervoor kunt zetten.

Trends en ontwikkelingen in de gasmarkt

"Er is een duidelijke verschuiving gaande," begint Suzanne vol vuur. In Nederland is het gasverbruik de afgelopen twee jaar gedaald. In 2023 verbruikte Nederland 30 miljard kubieke meter aardgas, vijf procent minder dan het jaar ervoor. Dit komt door zachte winters, betere isolatie en zeker ook door ons gedrag. We gaan, ook gedreven door de hoge gasprijzen, steeds slimmer en zuiniger met gas om.”

Waarom van het gas af?

“Aardgas zorgt voor veel CO2-uitstoot, wat het klimaatprobleem verergert. En laten we eerlijk zijn, ooit is het op. Door over te stappen naar duurzame energie kunnen we de CO2-uitstoot flink verminderen en zorgen voor een stabiele energievoorziening. Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn en in 2030 al 55 procent minder uitstoten dan in 1990. Dat staat in de Klimaatwet waarin we de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs hebben vastgelegd. Dus we moeten op zoek naar alternatieven voor aardgas. Voor het verwarmen van woningen kun je denken aan warmtenetten of warmtepompen. LNG, of vloeibaar gemaakt aardgas, wordt vaak als alternatief genoemd. Maar dit zelfs nog vervuilender dan aardgas. Het kost veel energie om gas eerst vloeibaar te maken en daarna weer naar gasvorm om te zetten.”

Slimme stappen om minder gas te gebruiken

“Er zijn veel dingen die je kunt doen om je gasverbruik te verminderen. Begin met tochtstrips, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Deze simpele maatregelen maken al verschil, kosten niet veel geld en vrijwel iedereen kan het eenvoudig zelf doen, ook als je een woning huurt. Wil je het groter aanpakken? Denk dan aan het verbeteren van je isolatie of het installeren van een hybride of volledig elektrische warmtepomp. Elk van deze stappen helpt om minder gas te gebruiken. 
"Hybride warmtepompen zijn een perfecte tussenstap naar gasloos wonen"Suzanne Hoogers, Milieu Centraal

De rol van hybride warmtepompen

"Hybride warmtepompen zijn echt een slimme tussenoplossing richting volledig gasloos wonen," legt Suzanne uit. "Je kunt er zo'n 60 gas procent mee besparen. Uiteindelijk willen we naar volledig elektrische warmtepompen, omdat die helemaal geen gas meer nodig hebben en de elektriciteit steeds duurzamer opgewekt wordt. Dus waarom niet alvast een stap in de goede richting zetten?"

Geluid

"Dat warmtepompen geluid maken, wordt wel eens als reden gebruikt om niet te kiezen voor deze oplossing", gaat Suzanne verder. "Maar, uit ons onderzoek blijkt dat een merendeel van mensen met een hybride warmtepomp helemaal geen geluidsoverlast ervaart en hun buren ook niet. Uiteraard is het altijd slim om bij aankoop te letten op het geluidsniveau van de buitenunit. Plaats hem bijvoorbeeld niet onder een slaapkamerraam en kies voor dempende voeten of een geluidswerende kast.”

Ook voor bestaande huizen

Vaak wordt bij warmtepompen vooral aan nieuwbouwhuizen gedacht. Maar ook bestaande huizen zijn geschikt, geeft Suzanne aan: "Warmtepompen zijn in behoorlijk wat huizen vrij eenvoudig in te passen.” En wat betreft de prestaties? “Ze leveren meer dan genoeg warm water voor een gemiddeld gezin en houden je huis ook in de winter behaaglijk warm.”

Ze besluit: "Kortom, warmtepompen zijn een slimme en duurzame keuze. Ze helpen je geld te besparen en dragen bij aan een beter milieu.

"Begin klein, elke stap helpt om je gasverbruik te verminderen"Suzanne Hoogers, Milieu Centraal

De rol van energieleveranciers bij de energietransitie

"Energieleveranciers zullen door de energietransitie een andere rol krijgen dan vroeger.  De overheid zet in op een klimaatneutraal elektriciteitssysteem in 2035, dus dat betekent dat energieleveranciers meer CO2-vrije energiebronnen in moeten zetten. Zoals wind- en zonne-energie. Bij dit soort duurzame bronnen heb je op het ene moment veel energie beschikbaar en op het andere moment juist weinig. Hierdoor gaat de opwek en het aanbod van energie er dus anders uit zien. Dat heeft ook invloed op de beschikbaarheid en kosten van energie waar consumenten dagelijks mee te maken krijgen.  Het afstemmen van vraag en aanbod wordt steeds belangrijker, en daarbij is ook een omslag nodig in het denken van mensen.”  
 

Duurzame toekomst

"Wat mensen vaak vergeten is dat hun voetafdruk door het gebruik van aardgas groot is. 18 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden wordt veroorzaakt door de verbruikte energie in het huis. Het gaat dan om de energie die nodig is voor je apparaten, maar vooral voor het verwarmen van je huis én het water. En daar wordt in het overgrote deel van de huishoudens nog aardgas voor gebruikt. Het verminderen van aardgasverbruik is dus belangrijk, niet alleen omdat het energiezuiniger is, maar ook omdat het klimaatwinst oplevert. Mijn advies? Begin klein door korter te douchen, de thermostaat een graadje lager te zetten en alleen de ruimte te verwarmen waar je in verblijft. Zo bespaar je gas en draag je bij aan een duurzame toekomst.”
Een Eneco monteur installeert de buitenunit van een warmtepomp op de uitbouw van een woning.

Benieuwd naar jouw besparing?

Met een hybride warmtepomp kun je flink besparen op je gasverbruik. Je verlaagt je gasrekening en verwarmt je woning duurzamer. Ontdek of je woning geschikt is en krijg inzicht in je jaarlijkse besparing.

Meer lezen over van het gas af

Monteur installeert een warmtepomp

Zo bespaar je met een warmtepomp

Bekijk de rekenvoorbeelden
Een familie zit ontspannen in de woonkamer

Een hybride warmtepomp: zo werkt het!

Verwarm je woning duurzamer
Warmtepomp

De 5 voordelen van een warmtepomp

Goed voorbereid op de toekomst met een warmtepomp