5 warmtepompweetjes
Een warmtepomp is een duurzamer alternatief voor het verwarmen van je huis. Voordat je een waterpomp koopt is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle details. Daarom delen we deze 5 warmtepompweetjes met je.23 december 2024 door Redactie Eneco1. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, waarbij de cv-ketel het kraanwater verwarmt en de hybride warmtepomp de kamertemperatuur. Bij dit type warmtepomp heb je dus nog steeds gas nodig, maar verbruik je tot wel 70 % minder gas. De hybride & 'all electric ready' warmtepomp neemt in de toekomst alle taken van je cv-ketel over. De 'full electric' warmtepomp wordt het meest gebruikt in nieuwbouwwoningen en is meestal niet geschikt voor bestaande woningen. Hiermee kun je voor het verwarmen van je huis en kraanwater direct van het gas af.
Tip: welk type warmtepomp voor jou het meest geschikt is het hangt af van je woonsituatie. Vraag daarom voordat je een warmtepomp aanschaft eerst een gratis adviesgesprek aan bij een van onze experts.
2: Een hybride warmtepomp in een bestaande woning? Dat kan!
Veel mensen denken dat je een warmtepomp alleen in een nieuwbouwwoning kunt installeren. Maar niets is minder waar. Ook veel bestaande woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Wist je dat je zelfs een warmtepomp in een appartement kunt plaatsen? Wel is het in alle woonsituaties belangrijk dat je huis redelijk tot goed geïsoleerd is, dat je voldoende ruimte hebt voor de binnen- en/of buitenunit en dat je bestaande verwarmingssysteem ook geschikt is voor een warmtepomp. Lees meer over het installeren van een warmtepomp in een bestaande woning.Tip: vraag altijd advies aan een expert voordat je een warmtepomp aanschaft voor je bestaande woning. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
3. Het resultaat van een warmtepomp valt of staat met goede isolatie
Het is logisch, maar daarom niet minder waar: met een goed geïsoleerde woning heb je het meeste profijt van je warmtepomp. Denk aan dubbel glas en goede vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Hierdoor blijft de warmte in je woning, hoeft de warmtepomp minder hard te werken en verbruik je minder energie. Hoewel een goed geïsoleerde woning voor het hoogste rendement zorgt kan een hybride warmtepomp in een minder geïsoleerde woning financieel toch ook al aantrekkelijk zijn.Een warmtepomp kopen: hoe werkt dat?
4. Hybride warmtepomp blijft ook in 2025 een goede keuze
Vanaf 1 januari 2025 gaat de subsidie voor hybride warmtepompen omlaag. Maar ook met die verlaging verdien je een hybride warmtepomp meestal binnen de levensduur terug. En natuurlijk verwarm je je woning duurzamer en vermindert je CO₂-uitstoot. Doe de Warmtepompcheck en vraag gratis advies aan onze experts. Zo weet je direct wat het voor jou betekent.
5. Met een warmtepomp bespaar je geld
Een warmtepomp werkt op elektriciteit waardoor je iets meer elektriciteit gaat verbruiken. Echter heeft een warmtepomp minder elektriciteit nodig dan de hoeveelheid energie die de warmtepomp produceert. Met andere woorden: het rendement van de warmtepomp is hoger. Daarnaast ga je dankzij de warmtepomp minder of zelfs helemaal geen gas meer gebruiken. En dat merk je direct in je portemonnee!
Tip: Kies je ook voor zonnepanelen? Dan wek je zelf de extra stroom op voor je hybride warmtepomp. Zo verbruik je tot 70% minder gas, zonder hoge stroomkosten.