Hoe zit het ook alweer met het energielabel?
5 vragen beantwoord30 september 2024 door Redactie Eneco1. Wat is het energielabel?
Niet alleen je wasmachine heeft ‘m, óók je huis: een energielabel. Hiermee zie je in een oogopslag hoe zuinig een huis is. En wat er nog gedaan kan worden om het huis energiezuiniger te maken. Alles over het energielabel voor je huis lees je hier.
2. Is een energielabel voor je huis verplicht?
Het energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen. Zo kan de koper of huurder direct zien hoe energiezuinig een huis is. Bij advertenties op websites zoals Funda moet het energielabel staan. Kun je als verkoper of verhuurder bij de overdracht van een huis geen energielabel laten zien? Dan kun je een boete krijgen.Niet elk gebouw heeft trouwens een energielabel nodig. Kerken, monumenten, woonboten of fabriekshallen hebben deze verplichting bijvoorbeeld niet.
3. Wat is een voorlopig energielabel?
De overheid heeft elke woningeigenaar een voorlopig energielabel gegeven. Dat label is gebaseerd op het bouwjaar, type woning en oppervlak. Maar als je je woning gaat verkopen of verhuren, is dit label niet geldig. Het zegt niets over de energiebesparende maatregelen die misschien wel genomen zijn. Je kunt het voorlopige label laten omzetten in een definitief energielabel.4. Een energielabel voor je woning aanvragen, hoe werkt dat?
Wil je een energielabel voor je huis aanvragen, maak dan eerst een afspraak met een energieadviseur. Het is slim om meerdere offertes aan te vragen, want de prijzen kunnen per adviseur verschillen. Tijdens de afspraak doet de energieadviseur een ‘woningopname’. Dit duurt meestal 1-2 uur. De adviseur kijkt naar:- De afmetingen van de woning
- Aanwezige isolatie, zoals muur- en dakisolatie
- Het soort glas voor je ramen
- Wat voor verwarming je hebt
- Of je een warmtepomp, cv-ketel of zonnepanelen hebt.
Hiermee berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor warm water, verwarming en ventilatie.
Zorg dat je hier zelf bij aanwezig bent, met zo veel mogelijk informatie over je huis. Zoals bouwtekeningen en facturen van energiebesparende maatregelen. Na dit bezoek krijg je een afschrift van het energielabel. Gemiddeld zijn de kosten zo’n 300 euro.
5. Een hoger energielabel, hoe doe je dat?
Een goed energielabel betekent een milieuvriendelijker en comfortabeler huis. Maar het verhoogt ook de verkoop- of verhuurprijs van je woning. En het kan ervoor zorgen dat je de woning sneller verkoopt of verhuurt. Het loont dus om een laag energielabel aan te pakken.
Maatregelen die je kunt nemen zijn:
- Zonnepanelen laten installeren
- Spouwmuurisolatie
- Vloerisolatie
- Dakisolatie
- Gevelisolatie
- (Drie)dubbel glas
Verder is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor subsidies voor de verduurzaming van je woning. Zo kun je bijvoorbeeld subsidie ontvangen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Bekijk de tips om zelf subsidie aan te vragen.