Windpark Delfzijl Noord
Duurzame energiebronnen, Energietransitie, Windenergie

Windmolens recyclen: kan dat wel?

12 november 2024 door Redactie Eneco
Zijn windmolens wel echt duurzaam? Wat gebeurt er als ze niet meer draaien? Robin, strategisch asset manager bij Eneco, vertelt hoe windmolens na jaren trouwe dienst een tweede leven krijgen. Opgeknapt in een ander land, of juist in een heel andere vorm. 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe gaat Eneco om met windmolens die niet meer gebruikt kunnen worden?

Robin: "Bij Eneco willen we windmolens zoveel mogelijk een tweede leven geven. Na 20 tot 25 jaar kunnen molens vaak nog prima werken in andere landen, zoals Polen of Ierland. Daar kunnen ze nog eens 20 jaar energie opwekken. Als hergebruik echt niet mogelijk is, halen we de turbines uit elkaar. Materialen zoals staal, koper en beton zijn goed te hergebruiken. Andere delen kunnen we nog gebruiken als reserveonderdelen." 

Wat zijn de belangrijkste misverstanden over windmolens en hergebruik?

"Veel mensen denken dat windmolens lastig opnieuw te gebruiken zijn. En dat windmolenbladen altijd begraven worden. Vroeger gebeurde dat wel in de VS. Maar wij doen dat absoluut niet. Bij Eneco doen we juist ons best om zoveel mogelijk onderdelen te hergebruiken. Ook vragen mensen zich soms af waarom we molens al na 20 jaar afbreken. Dat komt vaak door slijtage en veiligheid. Moderne molens zijn bovendien veel hoger en efficiënter dan de eerste generatie."
De windmolens in Herkingen worden uit elkaar gehaald

Wat gebeurt er met de windmolenbladen, die lastiger opnieuw te gebruiken zijn?

"De bladen vormen inderdaad een uitdaging, omdat ze uit vezels bestaan die we nog niet volledig kunnen terug winnen. We geven de bladen daarom vaak een nieuwe functie. Als speeltoestel, geluidswal of andere praktische oplossingen. Zo staan er in de tuin van Eneco bankjes gemaakt van oude windmolenbladen. Dit is een voorbeeld van 'upcycling', waarmee we de recycling van de vezels uitstellen. Zo’n bankje heeft een levensduur van zo’n 40 jaar. En misschien zijn er over 40 jaar nieuwe technieken waarmee we die vezels helemaal kunnen hergebruiken." 

"Windmolenbladen begraven, dat doen wij absoluut niet"Robin, strategisch asset manager bij Eneco

Hoe gaat het hergebruik van de andere onderdelen van een windmolen?

"Bijna alles is goed te hergebruiken. Metaal uit de turbines wordt omgesmolten tot nieuw materiaal, koperkabels gebruiken we opnieuw, en beton malen we tot nieuwe grondstoffen. Zo verminderen we afval en dragen we bij aan een kringloop van materialen." 

Hoe werkt Eneco samen met de omgeving bij het verwijderen van windmolens?

"We houden altijd goed contact met omwonenden en grondeigenaren. Bij een windpark zijn vaak meerdere grondeigenaren betrokken. We maken duidelijke afspraken, zodat iedereen tevreden is, ook als de molen er niet meer staat. We kijken niet alleen naar de afspraken op papier, maar zoeken ook oplossingen die voor iedereen goed werken." 

In Herkingen had Eneco een unieke oplossing samen met een boer, klopt dat?

"Ja, dat was een bijzonder project. In Herkingen konden we de windturbines niet opnieuw gebruiken of opknappen. Toen we besloten ze te verwijderen, vroeg een lokale boer of hij de onderste delen van de masten mocht behouden. Hij wilde deze gebruiken als zoetwateropslag voor zijn akkers, omdat er in die regio een tekort aan zoet water is. De boer regelde toestemming van de gemeente. Als het hem lukt om de mastonderdelen waterdicht te krijgen, dan kan hij drie onderstellen gebruiken voor wateropslag en zijn land beregenen. Voor ons was het ook gunstig, omdat we zo niet de hele fundering hoefden te verwijderen." 

Hoe zie je de toekomst voor hergebruik in de windsector?

"In de toekomst verwachten we nieuwe technieken om bladen beter opnieuw te gebruiken. We werken ook aan grotere en betere molens, zodat ze meer energie opwekken en de belasting voor het milieu klein blijft. Eneco zoekt constant naar manieren om de levensduur en het hergebruik van onze windmolens te verbeteren. En daarbij letten we niet alleen op de kosten, maar vooral op wat goed is voor de omgeving en wat het milieu zo min mogelijk belast.” 
One Planet

Verder lezen over onze ambitie

Lees de uitgebreide toelichting op onze klimaatambitie en acties in ons One Planet Plan.

Gerelateerde verhalen

Eneco-ecoloog Luc Hoogenstein in een bloemenveld met verrekijker

Biodiversiteit bij wind- en zonneparken: zo zit dat

Lees het interview met Eneco-ecoloog Luc
Windpark Borssele III en IV

Waar wordt je groene stroom opgewekt?

Lees meer over het opwekken van je groene stroom