Hoe biodiversiteit wordt bevorderd bij windparken op zee
Een interview met Eneco's marine ecoloog Pauline7 oktober 2024 door Redactie EnecoPauline, jij bent dus ecoloog... bij een energiebedrijf. Hoe zit dat?
“Bij Eneco werken we zelfs met drie ecologen! Twee voor offshore en een voor het land. Onze focus ligt op biodiversiteit, een belangrijke pijler van Eneco’s One Planet Plan. Op zee is het lastiger om de effecten van windmolens op de natuur te meten dan op het land. Je kunt er namelijk niet zomaar heen om te kijken wat er gebeurt. Daarom doen we onderzoek met verschillende andere partijen, zoals universiteiten en NGO’s zoals De Rijke Noordzee.”Wat onderzoeken jullie precies?
“We onderzoeken zowel de negatieve impact van windmolens als de positieve impact. Vaak zijn vooral de negatieve effecten van windmolens in het nieuws. Zoals heigeluiden en vogelaanvaringen. Dat is een groot probleem, dat weten we. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Rondom de windturbinevoet zijn stenen gestort. Daar vestigen zich allerlei verschillende beestjes. Die vormen de basis van het voedselweb en trekken andere dieren aan, waardoor het ecosysteem groeit.”
Hoeveel aandacht is er voor biodiversiteit in windparken?
“Bij Eneco is sowieso veel aandacht voor biodiversiteit. En bij offshore windparken wordt daar steeds meer rekening mee gehouden. De overheid stelt ook steeds meer eisen aan het onderzoeken van de effecten van windmolens op de omgeving. In nieuwere projecten zie je dat ecologie een heel grote rol gaat spelen. Je kunt een park zo ontwerpen dat je een betere impact maakt op de lokale biodiversiteit. Ecowende, het nieuwste windmolenpark waar Eneco aan werkt, is het eerste project waar extreem veel aandacht voor ecologie is."