Man kijkt uit raam
Isoleren, Gas besparen

Huis isoleren? Dan ook ventileren!

Plus 6 slimme ventilatietips19 januari 2024 door Redactie Eneco
Je leest het overal nu de energieprijzen zo hoog zijn: isoleren, isoleren, isoleren. En dat is niet zo vreemd. Want hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmte je verliest. Je hoeft daardoor minder te stoken, en zo bespaar je op je gasverbruik. Maar wist je dat het niet slim is om elke kier en naad in huis dicht te maken? Ventileren en isoleren horen bij elkaar.

Waarom is ventilatie zo belangrijk?

Door te ademen, zweten, koken en douchen komt er vocht in huis. Schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers, (hout)kachels en gastoestellen vervuilen de binnenlucht en zorgen voor een hogere concentratie co2 in huis. Als vocht en vervuilde lucht in huis blijven hangen kan dat leiden tot schimmel en gezondheidsproblemen. Zoals hoofdpijn, vermoeidheid en problemen bij ademhaling. De oplossing? Ventilatie.

Ventilatie zorgt ervoor dat deze vervuilde lucht, schadelijke stoffen en vocht worden afgevoerd. En dat verse, schone lucht wordt aangevoerd. Dat is heel belangrijk, ook in de winter. Voor het binnenklimaat in huis en voor je gezondheid. Vochtige lucht voelt bovendien kouder aan. Daardoor heb je sneller de neiging om je verwarming hoger te zetten.

Ventilatie in nieuwe woningen

In nieuwere huizen zit vaak een mechanische ventilatie. Zoals ventilatieroosters in de keuken, badkamer en wc. En een afzuigunit in de buurt van de cv-ketel. Echt energiezuinige huizen hebben zelfs een ‘gebalanceerde ventilatie’. Daarbij wordt de afvoer en aanvoer van verse lucht heel nauwkeurig bepaald.

Ventilatie in oudere woningen

Oudere woningen zijn vaak aangewezen op natuurlijke ventilatie. Zoals ventilatie via roosters, klepraampjes, naden en kieren. Dit kan aanvoelen als tocht. Daardoor zijn mensen geneigd om elke kier en naad dicht te maken. Maar deze natuurlijke ventilatie is juist onmisbaar voor een gezond binnenklimaat.

Ventilatie in huis: extra belangrijk bij open gastoestellen

Een gastoestel heeft zuurstof nodig om gas te verbranden. Een gesloten gastoestel haalt deze zuurstof direct van buiten. Een open gastoestel haalt zuurstof voor het verbranden van het gas uit de ruimte waar het geplaatst is. Daarom moet er in die ruimte altijd voldoende verse lucht zijn. Bijvoorbeeld via ventilatieroosters, of een kier tussen de deur en de drempel. Alleen zo kan het gas volledig verbranden. 

De verbrandingsgassen die hierbij ontstaan moeten ook weer worden afgevoerd naar buiten. Bijvoorbeeld door een schoorsteen of een (hoog geplaatst) ventilatiekanaal. Let daarom op dat je niet alle ventilatiemogelijkheden ‘wegisoleert’. Want bij te weinig zuurstof of te veel verbrandingsgassen in de ruimte, kan het gas niet meer volledig verbranden. En dan ontstaat het risico op koolmonoxidevergiftiging. Dat is levensgevaarlijk. Dus: heb je een open gastoestel? Zorg dan voor voldoende ventilatie in de ruimte waar het toestel hangt. Maak ventilatieroosters en kieren en naden bij ramen en deuren niet dicht.

Luchten is niet hetzelfde als je woning ventileren

Even luchten, alle ramen tegen elkaar open: dat zorgt toch ook voor de afvoer van vervuilde lucht? Dat klopt, maar dit is geen vervanging voor ventileren. Luchten is zeker slim om te doen als er veel visite is geweest, als er is gerookt in huis of om je kamer op te frissen na een nacht slapen. Een half uur per dag is dan meer dan voldoende (tip: zet de verwarming even uit tijdens het luchten om geen warmte te verliezen). Maar ventileren is echt iets anders. Dat doe je dag in, dag uit, het hele jaar door.

6 ventilatietips

1. Laat je roosters of klepraampjes open 
Ventilatieroosters en klepraampjes zijn nodig voor voldoende aan- en afvoer van verse lucht. Zet ze daarom niet helemaal dicht.

2. Ventileer extra bij koken, douchen en klussen
In de keuken en badkamer is extra ventilatie nodig. Ga je koken? Zet dan de afzuigkap aan. Tijdens en na een douchebeurt zet je de inbouwventilator aan. Als je klust of veel mensen over de vloer hebt is het ook slim om een extra raam open te zetten. Of zet je ventilatiesysteem op de hoogste stand.

3. Zorg voor voldoende ruimte onder deuren 
Verse lucht moet door je huis kunnen stromen. Zorg daarom dat er onder de deuren in huis minstens 1,5 centimeter ruimte zit. Leg hier geen tochtrol voor.

4. Maak je roosters schoon
Pak minstens een keer per jaar een borstel of stofzuiger om de roosters een poetsbeurt te geven. Als je de kap eraf kunt halen, mag je die schoonmaken met een sopje.

5. Verminder vocht in huis
Droog de vloer na het dweilen, kook met het deksel op de pan en droog je was buiten.

6. Zelfregulerende roosters
Zelfregelende of winddruk regelende roosters in ramen of kozijnen reageren op winddruk. Als het hard waait, laten ze minder lucht door. Bij weinig wind gaan ze wat meer open. Zo bespaar je energie en voel je minder tocht in huis. Als je je glas of kozijnen toch gaat vervangen, laat er dan meteen zelfregelende roosters in plaatsen. 

invisible
Gezin relaxen in woonkamer

Energie besparen op andere manieren

Gelukkig is isoleren niet de enige manier om energie te besparen. Je kunt thuis allerlei kleine aanpassingen doen waarmee je gas bespaart. Lees onze tips en begin vandaag nog met besparen!

Gerelateerde verhalen

Vrouw zit op stoel in woonkamer

Isoleer je ramen met folie: ook in een huurhuis

Alles over glasfolie
Een familie zit ontspannen in de woonkamer

Tochtstrips: verlaag je gasverbruik en verhoog je comfort

Bespaar met tochtstrips
Man leest in woonkamer

Je huis isoleren? Bekijk wat er mogelijk is.

Lees meer over isolatie