Vrouw bij gordijn
Stroom besparen, Seizoenen

Je huis koelen zonder airco doe je zo

14 juni 2024 door Redactie Eneco
In de zomer kan de temperatuur in huis behoorlijk oplopen. Een airco is dan een prettige, maar best prijzige oplossing. En hij verbruikt veel energie. Met deze 8 tips koel je je huis zonder airco. Beter voor het milieu en je energierekening.

1. Houd de warmte buiten

Je huis koelen zonder airco gaat beter als er weinig warmte binnenkomt. Minder opwarmen = minder afkoelen. Houd al je ramen en deuren overdag dicht. Sluit je gordijnen, lamellen of rolluiken. En ook al staat er een zacht windje of schaduw op het raam: hou het dicht. Alleen zo blijft de warmte buiten. Wil je toch echt een raampje open? Hang er dan een nat laken voor, dan koelt de lucht wat af.

2. Schaduw voor een koeler huis

Met een zonnescherm, screen, parasol of schaduwdoek houd je de zon buiten. Ga je zonwering kopen? Kies dan een lichte kleur – dit stoot hitte af. Een wit laken voor je ramen kan ook helpen. Haal de zonwering weer omhoog als de zon niet meer schijnt, anders blijft de warmte onder de schermen hangen. 

3. Apparaten even uit

Blijf als het zo warm is even uit de buurt van apparaten die zelf ook warmte afgeven. Laat de televisie en computer uit. En stofzuigen kan een andere keer wel weer. Hou de wasdroger uit en hang je was buiten op. Of laat je was binnen drogen: vochtige lucht werkt verkoelend. Maak een lekkere frisse salade in plaats van een ovenschotel. Toch een warme hap? Voor een eenpansgerecht heb je maar één pit nodig. Of zet de BBQ aan, gezellig!

4. Je huis koelen met groen

Een tip voor volgende zomers: plant een boom of struik aan de zonnige kant van je huis. Of zorg voor een geveltuin met klimplanten. Zo krijg je natuurlijke schaduw. En klimplanten tegen je huis hebben ook een isolerende werking.

5. Plat dak, nat dak

Over planten gesproken: een groen dak werkt verkoelend. Dus heb je een plat dak, laat er plantjes op groeien. Liever geen daktuin? Houd je platte dak koel met water uit de tuinslang. Of verf je dak wit, dat reflecteert het zonlicht.  

6. Geen airco, wel isolatie

Je huis koelen zonder airco gaat makkelijker met goede isolatie. Bij isoleren denken veel mensen vooral aan de winter. Maar isolatie van je dak, muren en ramen houdt ook warmte buiten. Isolatie houdt warm in de winter en koel in de zomer.

7. Je huis koelen door te luchten

In de ochtend en avond is het vaak lekker fris. Zet dan alle deuren en ramen tegen elkaar open. En vergeet dan vooral het zolderraam niet: warme lucht stijgt op. Als je daar niet ventileert, blijft de warmte lang hangen. Heb je mechanische ventilatie? Zet die dan 's ochtends en 's avonds een standje hoger. Binnen een paar uur is de warme lucht uit je woning ververst met frisse lucht van buiten. 

8. Je huis koelen met een ventilator of aircooler

Een ventilator verbruikt wel stroom, maar met maar 15 kWh per jaar veel minder dan een airco. De luchtstromen van de ventilator werken verkoelend. Nog meer koelen zonder airco? Leg een paar bevroren flessen water in een bakje voor de ventilator. Een aircooler zorgt ook voor een fijner verkoeling. Die koelt de lucht met water en kan de temperatuur in een ruimte tot 3 graden verlagen. Bij 200 uur gebruik is het verbruik van een luchtkoeler ongeveer 20 kWh. Zet je ventilator richting een open raam of deur als de zon onder is. Dan blaast ‘ie de warme lucht van binnen naar buiten.

Laatste tip: houd je hoofd koel!
Koel je zelfs met deze tips niet genoeg af?  Neem dan een koude douche of leg een koude, natte handdoek in je nek. Of dompel je voeten in een lekker koud voetbad. Je voeten zijn net warmteregelaars: bij kou draag je pantoffels of dikke sokken en als je het warm hebt, koel je snel af met een voetenbadje.


Lees meer over energie besparen

Een moeder en dochter zitten samen bij een wasmachine naast een mand met schone was

Energie besparen met wassen en drogen

Start met energie besparen
Gezin relaxen in woonkamer

Bespaar energie met een een slimme thermostaat en slimme meter

Start met energie besparen
Man leest in woonkamer

Je huis isoleren? Bekijk wat er mogelijk is.

Lees meer over isolatie