Een man leest de krant terwijl hij tegen een wasmachine aan zit
Stroom besparen, Inzicht energieverbruik, Sluipverbruik, Tags taxonomy, Energielabel

Het verhaal achter het energielabel

15 april 2024 door Redactie Eneco

Op zoek naar een nieuw huishoudelijk apparaat? Het energielabel is een handig hulpmiddel om te kiezen voor energiezuinige aankoop. Lees hier meer over het energielabel.

Dit staat er op het energielabel

Veel apparaten in huis verbruiken stroom, ook als je ze niet gebruikt. Zelfs in de stand-bystand. Omdat ze in het stopcontact zitten, vragen ze altijd kleine beetjes stroom. Dat geldt vooral voor oudere apparaten.  

Sommige apparaten hebben altijd energie nodig om ze te laten draaien. Je koelkast bijvoorbeeld, of de mechanische ventilatie. Dat is nuttig verbruik. Maar het verbruik van een oplader die altijd in het stopcontact zit of een tv op stand-by niet. Vaak kun je snel iets tegen sluipverbruik doen. De eerste stap? Betrap je sluipverbruikers.

Tweedehands apparaten: goedkoop is duurkoop?

Tweedehands winkelen is goedkoper en vaak beter voor het milieu. Maar let op bij tweedehands elektrische apparaten. Die zijn in de afgelopen jaren namelijk veel zuiniger geworden. Vooral koelkasten, vriezers en wasdrogers. Het is dan energiezuiniger en beter voor het milieu om je oude apparaat te vervangen door een zuinig model.

Ook goed om te weten: in 2021 is het energielabel aangepast voor bepaalde elektrische apparaten. Zoals wasmachines, koelkasten en beeldschermen. Apparaten die voor 2021 het label A+ of hoger hadden, kunnen met dit vernieuwde label ineens in klasse C vallen. Daarom is een tweedehands apparaat met label A+ niet automatisch de energiezuinigste keuze.
Vrouw staat in de keuken met een pan

De tweedehands energieslurpers van Renata

Renata ontdekte hoe duur haar goedkope tweedehands apparaten eigenlijk waren: “Ik had twee koelkasten van Marktplaats. Ze kostten bijna niets omdat ze al wat ouder waren, maar ze slurpen energie”. 

Gooi je apparaten slim weg

Wissel je je oude apparaat in voor een nieuwer, zuiniger exemplaar? Gooi het oude apparaat dan niet in de vuilnisbak. Er zitten namelijk vaak schadelijke stoffen in, zoals zware metalen. Lever je oude apparaat in bij de milieustraat van de gemeente. Daar worden de materialen gerecycled. Of maak gebruik van de oud-voor-nieuwregeling. Dat houdt in dat je je oude apparaat inlevert bij de winkel als je een nieuw exemplaar koopt. 
 

Apparaten energiezuinig gebruiken

Het energielabel kan je dus helpen bij energie besparen. Want je kiest hiermee makkelijk de zuinigste apparaten. Maar ook hoe je je apparaten gebruikt is belangrijk. Zet ze niet op stand-by, maar echt uit. En houd inzicht in je energieverbruik met de Eneco app. Daarmee vind je je grootste verbruikers. Heb je meer hulp nodig bij energie besparen? Wij hebben alle tips en informatie voor je verzameld. Lees meer over energie besparen.

Lees meer over energie besparen

Jong stel op de bank met laptop

De grootste sluipverbruikers van stroom: dit zijn ze

Bekijk de grootste sluipverbruikers
Moeder en dochter op een stoel met mobiel in hand

Sluipverbruik: dit is het en zo voorkom je het

Betrap je sluipverbruikers en voorkom onnodig stroomverbruik
Een vrouw zit ontspannen tegen de verwarming

Stroomverbruik verlagen én gas besparen met je cv-ketel

Start met stroom besparen