Jongens in de zon
Seizoenen, Stroom besparen

Energie besparen door zomertijd: hoe werkt het?

19 januari 2024 door Redactie Eneco
Elk jaar zetten we eind maart massaal onze klok een uur vooruit: dan gaat de zomertijd in. ’s Ochtends is het dan iets langer donker, en ’s avonds langer licht. Maar besparen we eigenlijk wel echt energie door de zomertijd? 

Minder lang lampen aan door zomertijd

In de jaren ’70 was de olie ontzettend duur. Olie werd gebruikt om elektriciteit op te wekken. Daardoor steeg de prijs van elektriciteit dus ook. Er werd dan ook gezocht naar manieren om energie te besparen. En zo is in 1977 de zomertijd ingevoerd. Het idee? In de zomer langer gebruikmaken van zonlicht en daardoor energie besparen. Want als het langer licht is buiten, hoeven de lampen minder lang aan ’s avonds. Dat klinkt logisch. Maar besparen we met dat uurtje tijdsverschil nu echt zo veel energie?

Zomertijd levert geen energiebesparing op

Het idee is mooi: door de klok te verzetten gaan de lampen in huis pas een uur later aan. Maar verschillende studies wijzen uit dat er in de zomertijd niet veel verandert in het energieverbruik. Want door de zomertijd staan we ook een uur vroeger op, als het nog donker is. Daardoor doen we de lichten juist eerder aan. Bovendien is de verlichting tegenwoordig veel zuiniger geworden. Lampen verbruiken nu veel minder energie dan in de jaren ’70. In de wintertijd ligt het energieverbruik wel hoger, maar dat ligt meer aan de kortere dagen en de dalende temperaturen. Dan moeten lampen langer branden en de verwarming vaker aan. 

Zomertijd afschaffen?

Natuurlijk heeft de zomertijd zo zijn voordelen. Veel mensen vinden het fijn dat het ’s avonds langer licht is. En volgens sommige onderzoekers zou dit ook goed zijn voor de gezondheid. Maar elk half jaar de klok verzetten heeft ook nadelen. Je moet steeds weer wennen aan de nieuwe tijd. Er loopt dan ook al heel lang een discussie binnen de Europese Unie: moeten we niet eens stoppen met de zomertijd? Nederland wil in elk geval dezelfde tijd aanhouden als de landen om ons heen. Want als de werktijden verschillen van onze buurlanden, is dat onhandig bij bijvoorbeeld zakendoen.

Zo bespaar je wel energie

Alleen klok verzetten bespaart dus niet meer zo veel energie. Maar je kunt wel andere dingen doen om energie te besparen. Bekijk al onze bespaartips en laat je inspireren! Of doe de check en ontdek hoe je thuis het beste kunt besparen.
invisible
Inzicht in je energieverbruik in de Eneco app

Vind je grootste verbruiker met de Eneco app

Verbruik je meer energie met wassen, verwarmen of koken? En hoe kun je besparen? De Eneco app geeft je inzicht en handige tips. Ook regel je er al je energiezaken. Download ‘m nu.

Gerelateerde verhalen

Energie besparen in de lente: zo doe je dat

Alles over dit seizoen
Jong stel op de bank met laptop

De grootste sluipverbruikers van stroom: dit zijn ze

Bekijk de grootste sluipverbruikers
Monteur met een idee

Besparen met energiezuinige verlichting: zo doe je dat

Bekijk deze handige bespaartips