Duurzame energiebronnen, Groene stroom, Energietransitie
Wat is duurzame energie? 5 Vragen beantwoord
Bijgewerkt op 31 december 2024 door Redactie EnecoWe hebben het steeds over duurzame energie of groene energie. Maar wat is dat precies? En hoe weet je zeker dat je ook echt groene stroom uit je stopcontact krijgt? Deze vragen leggen we voor aan Gerben Meijer, duurzaamheidsmanager bij Eneco. Hij legt je het verschil uit tussen groene en grijze stroom en hoe je energieleverancier aantoont dat je groene stroom krijgt. Lees ook meteen waarom je voor groene stroom uit Nederland zou moeten kiezen.
1. Wat is duurzame of groene energie?
Laten we bij het begin beginnen. Wat is duurzame energie? Gerben steekt van wal. 'Duurzame energie is opgewekt uit bronnen die nooit 'op' raken. Ze veroorzaken geen luchtvervuiling en ze stoten zelf geen CO₂ uit. Denk dan aan wind- en zonne-energie of aardwarmte. Fossiele brandstoffen raken wel op. Dat zijn bijvoorbeeld olie, gas en kolen. Deze energiebronnen zijn niet hernieuwbaar en stoten CO₂ en broeikasgassen uit. Fossiele brandstoffen hebben daardoor een negatieve invloed op het klimaat en dragen bij aan de opwarming van de aarde.'
Gas is dus geen groene energie. Eneco biedt daarom Eneco CO₂-GecompenseerdGas. Dit is een duurzamere optie, waarbij je de CO₂-uitstoot van gasverbruik compenseert.
Prinses Amaliawindpark wekt stroom op vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van zo'n 125.000 huishoudens.
2. Wat zijn duurzame bronnen?
Zon, wind en warmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO₂-uitstoot. Meer weten? Lees verder over al onze duurzame bronnen.Wind
Windenergie is een van de schoonste en meest milieuvriendelijke energiebronnen. De turbines wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen, het klimaat te belasten en grondstoffen uit te putten. Zo biedt de wind ons een veilige en betrouwbare energievoorziening voor de toekomst. Heel Eneco investeert fors in windparken op land en op zee.
Zon
Je kunt zelf de energie van de zon benutten met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak. Maar het gebeurt ook op veel grotere schaal. Zonneparken en zonnedaken in Nederland leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van onze energievoorziening.
Warmte
Eneco gebruikt warmte uit verschillende bronnen. Zo benutten we warmte die er al is. Zoals bijvoorbeeld warmte die vrijkomt bij bedrijven, elektriciteitscentrales en afvalverwerkingsinstallaties. Ook gebruiken we warmte uit de bodem (geothermie), uit water (aquathermie) en biomassa. Steeds meer wijken in Nederland gaan van het gas af. Met stadswarmte verwarmen we steeds meer huizen.
3. 100% groene stroom, kan dat wel?
Gerben: 'Groene stroom is een vorm van duurzame energie. Het is stroom, opgewekt uit bronnen die nooit 'op' raken. Zoals de wind of de zon. En er komt geen CO₂ vrij bij de opwek.' Met HollandseWind & Zon® van Eneco ben je verzekerd van 100% groene stroom uit Nederland. Hoe dat werkt? Collega Trisha legt het uit in deze video.
4. Waarom kiezen voor groene stroom uit Nederland?
'Als je Hollandse groene stroom neemt, dan weet je zeker dat je bijdraagt aan de groei van duurzame energie in Nederland. Hoe meer duurzame opwek van energie in Nederland, hoe minder we in Nederland afhankelijk zijn van kolen of gas. En hoe meer mensen kiezen voor groene stroom uit Nederland, hoe groener de mix uit je stopcontact zal zijn,' vertelt Gerben. Bij Eneco ben je verzekerd van 100% groene stroom, opgewekt in eigen land. Lees waar Eneco deze stroom opwekt.5. Hoe groen is mijn energieleverancier?
1. Bekijk de duurzaamheidsrankingWise, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzochten de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. In de laatste duurzaamheidsranking voor stroomleveranciers scoort Eneco een 9 op de consumentenmarkt. Met deze score blijft Eneco de meest duurzame stroomleverancier van de grote energiebedrijven.
2. Check het stroometiket
Hiermee laat je energieleverancier zien dat je groene stroom ook echt groen is. Duurzame energie is opgewekt uit bronnen die nooit 'op' raken. Op het stroometiket zie je welke duurzame energiebronnen dat zijn en de verhouding daarvan. Dit wordt gecontroleerd door de overheid.
3. Check de Garantie van Oorsprong (GvO)
Een GvO, ook wel een groencertificaat genoemd, is een digitaal certificaat waarmee je energieleverancier bewijst dat stroom op een groene (en dus duurzame) manier is opgewekt. Hoe dit werkt? Lees verder over 100% groene stroom en GvO's.
Wist je dat...
Niet alle groene stroom uit Nederland zelf komt? De vraag is in Nederland groter dan de productie. Veel energieleveranciers kopen Garanties van Oorsprong in het buitenland. Bijvoorbeeld voor waterkracht uit Frankrijk. Zo kunnen energieleveranciers toch groene stroom aanbieden.Heel Eneco één van de grootste investeerders is in het ontwikkelen van duurzame energieprojecten, zoals windparken en grote zonnedaken? We realiseren deze projecten samen met partners of in opdracht van klanten. Weten waar je groene stroom wordt opgewekt? Lees snel verder.
We bij Eneco vinden dat de energiesector een belangrijke voortrekkersrol heeft in de energietransitie? Helemaal nu we weten dat klimaatdoelen en -acties veel ambitieuzer moeten zijn. Eneco neemt hier verantwoordelijkheid voor en vervroegt haar bestaande ambitie om klimaatneutraal te worden met 15 jaar naar 2035. Je leest er meer over in ons One Planet Plan.