Curtailment: waarom windmolens soms stilstaan als het waait
18 januari 2024 door Redactie EnecoBetrouwbaar en stabiel
Een andere reden om windmolens stil te zetten is ‘curtailment’. Letterlijk betekent dit inperking. Het is een moeilijke term voor het tijdelijk stilzetten van windmolens omdat er méér elektriciteit wordt opgewekt dan het elektriciteitsnet op dat moment aankan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het goed waait en er meer stroom wordt geproduceerd dan we met z’n allen op dat moment nodig hebben.
Om het stroomnet goed te laten werken, moet de productie en het gebruik van stroom altijd in balans zijn. Door harde wind of veel zon wekken we heel veel stroom tegelijkertijd op. Die pieken kunnen we nog niet goed opvangen. Er zijn nog niet genoeg mogelijkheden om elektriciteit op te slaan. Door windmolens tijdelijk stil te zetten, loopt de druk op het Nederlandse stroomnet niet teveel op. Zo stemmen we het aanbod beter af op de elektriciteitsvraag. En voorkomen we overbelasting van het net.
Windenergie voor een duurzame toekomst
De stroom uit wind- en zonneparken speelt een belangrijke rol bij het behalen van de klimaatdoelen. Hoe beter we het stroomnet kunnen balanceren met oplossingen zoals curtailment of opslag van energie, hoe meer windmolens en zonneparken we bij kunnen bouwen. Zodat uiteindelijk heel Nederland op groene stroom kan draaien. Daarom blijven we steeds investeren in nieuwe technieken. Zoals de opslag van het teveel aan elektriciteit bij harde wind of veel zon.
We houden met ons monitoringssysteem de windkracht en de energieopbrengst dag en nacht in de gaten. Zodat we de windmolens zo goed mogelijk gebruiken. Dus als je de wieken van een windmolen niet ziet draaien terwijl het waait, dan weet je dat daar een goede reden voor is.