Huis met zonnepanelen op het dak
Zonnepanelen, Energierekening, Energiecontract

Salderingsregeling voor zonnepanelen: dit zijn de plannen

Bijgewerkt op 17 december 2024 door Redactie Eneco
De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft hetzelfde tot en met 2026. Met zonnepanelen op je dak mag je tot die tijd de teruggeleverde stroom salderen tegen je jaarlijkse verbruik. De overheid schaft per 1 januari 2027 de salderingsregeling af. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is salderen?

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Die kun je verbruiken, door bijvoorbeeld je wasmachine aan te zetten. De opgewekte stroom die je niet verbruikt, gaat het elektriciteitsnet op. Dat heet terugleveren. ’s Avonds, als de zon niet schijnt en je bijvoorbeeld televisiekijkt, neem jij stroom áf. Je kunt de afgenomen en terug geleverde stroom tegen elkaar wegstrepen. Dat heet salderen. 
 
Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. Stel je verbruikt in één jaar in totaal 2.500 kWh stroom. Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Dan betaal je nog voor het verschil van 1.500 kWh aan je energieleverancier. Je ziet dat je energierekening lager wordt. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan werkt het net anders. Lees meer over salderen met een dynamisch contract.  

De terugleververgoeding

Wek je in een verbruiksjaar méér stroom op dan je verbruikt? Dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding. Stel je verbruikt 2.000 kWh stroom en je zonnepanelen wekken 3.000 kWh op. Dan lever je meer terug aan het elektriciteitsnet dan dat je verbruikt. De 2.000 kWh verbruikte stroom kun je salderen. Voor de 1.000 kWh die je extra teruglevert, krijg je een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Hoe dit bij Eneco werkt? Lees meer over de terugleververgoeding

De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 afgeschaft

De wet over het beëindigen van de salderingsregeling per 1 januari 2027 is aangenomen. Dit betekent het volgende:


  • Heb je zonnepanelen op je dak? Dan kun je vanaf 1 januari 2027 de stroom die je teruglevert niet meer verrekenen (salderen) met de stroom die je afneemt.
  • De salderingsregeling stopt in één keer. Je gaat dus niet ieder jaar steeds iets minder salderen.
  • In plaats daarvan ontvang je voor alle opgewekte stroom die je teruglevert en dus niet meteen zelf verbruikt, een terugleververgoeding. De wet bepaalt dat deze vergoeding tot 1 januari 2030 minimaal 50% van je kale leveringstarief moet zijn.

Waarom schaft het kabinet de salderingsregeling af?

De salderingsregeling werd in 2004 ingevoerd om huishoudens aan te moedigen zonnepanelen op hun dak te leggen en mee te helpen aan de duurzame opwek van energie. Dat doel is bereikt. Op dit moment hebben veel woningen zonnepanelen. Het is fijn dat zoveel mensen door de regeling meewerken aan de opwek van zonne-energie. Tegelijk brengt de toename in duurzaam opgewekte energie ook uitdagingen mee.

Doordat we veel zonne-energie opwekken, wordt het op sommige momenten steeds lastiger om het elektriciteitsnet in balans te houden. Met andere woorden, om te zorgen dat de vraag en het aanbod van stroom gelijk zijn. Daarnaast is er een uitdaging van de drukte op het elektriciteitsnet (netcongestie). Wanneer het zonnig is en er veel elektriciteit wordt opgewekt kan er overbelasting op het net ontstaan. Dit gebeurt steeds vaker in Nederland. Door de salderingsregeling af te schaffen word je aangemoedigd om de opgewekte stroom zelf te verbruiken, in plaats van terug te leveren aan het net. 


Terugleverkosten

Om het elektriciteitsnet stabiel en betrouwbaar te houden, zijn er extra maatregelen nodig om opwek en verbruik van stroom beter op elkaar af te stemmen. En dit brengt kosten met zich mee. Daarom betaal je terugleverkosten voor het terugleveren van groene stroom aan het elektriciteitsnet. Hoe dit precies zit? Lees meer over zonnepanelen en terugleverkosten.

Door je zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk direct te gebruiken, verminder je de hoeveelheid stroom die je teruglevert en dus ook de kosten. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van de wasmachine of vaatwasser op momenten dat je zonnepanelen veel energie opwekken. Bekijk hier meer tips.

Gerelateerde verhalen

Huis met warmtepomp en zonnepanelen

Zonnestroom zelf verbruiken

Zo doe je dat
Koppel kijken naar laptop op eettafel

Overheidsheffingen op energie: wat verandert er in 2025?

Bekijk wat er voor jou verandert