Dynamische energiecontracten en negatieve stroomprijzen: zo werkt het
19 augustus 2024 door Redactie EnecoHoe ontstaan negatieve energieprijzen?
Energiebedrijven zoals Eneco kopen de stroom die jij gebruikt in op de energiemarkt. Hier veranderen de prijzen elk uur op basis van vraag en aanbod. Vroeger waren de energieprijzen altijd het laagst in de nacht, maar dat is sinds 2018 langzaam veranderd. Een van de belangrijkste oorzaken voor deze verandering is de toename in de opwekking van duurzame energie. In 2023 werd maar liefst 44% van de totale stroomvraag opgewekt uit zon en wind. Vooral zonne-energie is enorm toegenomen. Daardoor zijn de prijzen nu juist overdag lager, vooral midden op de dag in de lente en zomer.Profiteren van negatieve energieprijzen met Eneco Dynamisch
Hoe kun je slim gebruikmaken van lage of negatieve energieprijzen? Door je verbruik te verplaatsen naar de goedkope momenten, kun je besparen. Was je kleding bijvoorbeeld 's middags in plaats van 's avonds en laad je elektrische auto overdag op.
Bij een negatieve stroomprijs moet je nog steeds energiebelasting en de kosten voor de inkoop van stroom betalen, ook wel inkoopvergoeding genoemd. Op dit moment komt dit neer op ongeveer 15 eurocent. Bijvoorbeeld, op 4 juli om 12 uur was de marktprijs -8 eurocent, maar met de energiebelasting en inkoopkosten van 15 eurocent betaalde je om 12 uur toch nog 7 eurocent. Je krijgt pas geld terug als de stroomprijs lager is dan de belasting en inkoopkosten. Dit gebeurde om 13 en 14 uur die dag. Op die momenten kreeg je 1 en 3 eurocent per kWh.
Als klant van Eneco zie je de actuele prijzen in Mijn Eneco of in de app. Ben je nog geen klant maar wel nieuwsgierig? Op onze productpagina vind je ook de actuele stroom- en gastarieven.