Het geheim achter de energieprijzen
Een inkijkje bij Eneco29 december 2023 door Redactie EnecoStorm zorgt niet voor meer windenergie
Jérôme en Timo kopen energie in en letten vooral op de prijzen in de wereld. Ze moeten snel kunnen denken en altijd klaar zijn om te reageren op dingen die overal gebeuren, zoals het weer of belangrijke gebeurtenissen in de wereld. Terwijl het buiten stormt, praten de energie-experts binnen over hoe het weer onze energie beïnvloedt.
Jérôme legt uit: "Veel mensen denken dat harde wind veel stroom oplevert. Maar als het te hard waait, zoals vandaag, moeten we de windmolens stopzetten. Zo voorkomen we dat ze beschadigen. Dat betekent dat we dan soms duurdere energie moeten gebruiken."
Timo haakt in: "Het weer, zoals kou en wind, kan veel doen met de prijs van energie. Daarom moeten we steeds vooruitkijken en beslissingen nemen."
Inkopen als een chef-kok
Kunnen jullie uitleggen wat jullie team doet bij Eneco?
Timo legt uit: "Heel simpel gezegd, wij zijn de mensen die energie inkopen. We kijken goed naar de prijzen en de trends in de wereld en kiezen het beste voor onze klanten."
Jérôme voegt toe: “Ons werk lijkt op dat van een chef-kok die een menu samenstelt. Net als in de keuken, moeten we maanden van tevoren bedenken wat onze ‘gasten’ nodig zullen hebben. Zodat we uiteindelijk het juiste ‘energiemenu’ voor onze klanten hebben. We willen dat als mensen thuis het licht aandoen, alles goed werkt en niet te duur is. Ons werk is daarom best spannend. We volgen marktontwikkelingen, weerpatronen, politieke besluiten en nog veel meer. En op basis daarvan moeten we elke dag beslissen waar we onze energie vandaan halen. We letten altijd op de prijs en hoe het gemaakt is."
Veel klanten van Eneco hebben vragen over hun energierekening. Ze willen weten waarom ze soms meer moeten betalen. Jérôme en Timo begrijpen deze vragen goed. Ze weten dat energieprijzen soms moeilijk te begrijpen zijn.
Timo: “Soms vragen klanten waarom hun rekening hoger is, terwijl ze horen dat energie goedkoper wordt. Dat komt omdat er tijd tussen zit. We kopen de energie ruim van tevoren in. Dus de prijs die klanten vandaag betalen, is gebaseerd op de marktprijs van een tijdje geleden. We proberen dat tijdsverschil te zo klein mogelijk te houden. Maar over het algemeen werkt de stijgende of dalende marktprijs met wat vertraging door in de klantprijs."
Jérôme gebruikt de kernramp in Fukushima als voorbeeld: “Toen alle kerncentrales in Japan direct werden stopgezet, moest het land overschakelen op andere energiebronnen. Dat zorgde voor een enorme vraag naar energie op de wereldmarkt. En als de vraag stijgt, stijgen de prijzen. Dit laat zien hoe iets wat ver weg gebeurt, toch onze prijzen kan beïnvloeden.”
Jérôme: "Daar zijn we elke dag mee bezig. Met steeds meer focus op duurzaamheid. Het is een ingewikkelde markt, maar we proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen aan elke Eneco-klant."
Timo: "Het is belangrijk dat klanten weten dat achter elke prijsverandering ons team van experts staat. Van meteorologen tot energieanalisten. Zij werken letterlijk dag en nacht om de beste energieoplossingen te bieden aan onze klanten. Voor eerlijke prijzen."