Aquathermie

Eén van de bronnen voor Eneco Warmte & Koeling is water. Bij aquathermie gebruiken we warmte uit water om woningen en andere gebouwen te verwarmen. Ook kun je gebouwen koelen met aquathermie.
Project Utrecht Nieuwegein

Wat is aquathermie?

Aquathermie is het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen met water als bron. Dat kan oppervlaktewater zijn, zoals rivieren en kanalen, maar ook afvalwater of drinkwater.

Voor de drie bronnen van aquathermie worden de afkortingen TEO, TEA en TED gebruikt: Thermische Energie uit Oppervlaktewater, Thermische Energie uit (gezuiverd) Afvalwater en Thermische Energie uit Drinkwater.

Technieken en toepassingen

Bij aquathermie halen we warmte uit het (afval)water. Die warmte is niet warm genoeg voor het verwarmen van woningen en gebouwen en het warm maken van het tapwater dat daar gebruikt wordt. Daarom verhogen we de temperatuur met warmtepompen. Warmtewisselaars dragen daarna de warmte over naar het water in onze warmtenetten.

Aquathermie kun je ook combineren met Warmte Koude Opslagen (WKO’s). Want bij sommige bronnen varieert de temperatuur van deze warmte en is de temperatuur in de winter te laag. Met een WKO sla je ’s zomers warm water op in grondlagen. In de winter pomp je het omhoog en brengt een warmtepomp het op de juiste temperatuur om woningen en gebouwen te verwarmen. En omgekeerd: in de winter kunnen we koud water opslaan om er ’s zomers woningen en gebouwen mee te koelen. Bij warmte uit afvalwater is een WKO niet nodig, omdat de temperatuur het hele jaar vrij constant is.

Duurzaamheid van de warmte

De warmte en koude in het water zelf is CO₂-vrij. Om het beschikbaar te maken, zijn warmtepompen nodig die stroom gebruiken. Per eenheid warmte uit aquathermie heb je ongeveer een derde elektriciteit nodig. De elektriciteit in Nederland is een mix van groene en grijze stroom en heeft nog CO₂-uitstoot. Aquathermie is op dit moment daardoor nog niet helemaal duurzaam. Dit verandert op termijn omdat alle elektriciteit in Nederland richting 2050 CO₂-vrij moet zijn.
Havenzijde Kop van Zuid Wilhelminapier

Voor- en nadelen

Aquathermie kan op veel plekken in Nederland bijdragen aan de warmtetransitie. Het kan duurzame warmte voor de basisvraag leveren en voor koeling zorgen. Een nadeel is dat de temperatuur van warmte uit water laag is. En bij sommige aquathermie bronnen is de temperatuur afhankelijk van de temperatuur in de buitenlucht en is de temperatuur in de winter dus (te) laag. Gebruiken we aquathermie voor het verwarmen van gebouwen en woningen, dan moet de temperatuur altijd worden verhoogd met warmtepompen die stroom gebruiken.
+ Op veel plaatsen beschikbaar
+ Warmte én koeling
- Lage temperatuur van de warmte

Eneco en aquathermie

Eneco is heel actief met aquathermie. In woonwijk De Sniep in Diemen leveren we warmte en koeling via de drinkwaterzuivering. De woon- en werktorens aan de Wilhelminapier in Rotterdam koelen we met oppervlaktewater van de Maas. In Harnaschpolder verwarmen we woningen en bedrijven met warmte uit gezuiverd afvalwater. En vanaf eind 2023 gaan we in Utrecht en Nieuwegein genoeg warmte leveren om ongeveer 20.000 woningen te voorzien van warmte uit afvalwater.

Voor andere locaties zijn we in gesprek over aquathermie om onze warmtenetten verder te verduurzamen. Ook willen we aquathermie inzetten om lokale warmte- en koelnetten te maken met WKO’s. In samenwerking met Hoogheemraadschap Delfland onderzoeken we of warmte van de vier zuiveringsinstallaties van Delfland inzetbaar is. Hetzelfde doen we met Waternet in Amstelveen. Ook in Den Haag kijken we of aquathermie mogelijk is voor de nieuwe stadswijk de Binckhorst.

Bekijk onze projecten

Projecten waar Eneco aquathermie inzet voor het verwarmen van woningen en andere gebouwen via onze warmtenetten:
Aquathermie

Warmtepomp rioolwaterzuivering Utrecht en Nieuwegein

Vanaf 2023 haalt Eneco met een warmtepomp warmte uit het rioolwater in Utrecht. Met de warmte uit de afvalwaterzuivering wordt er via het warmtenet voldoende warmte geleverd voor zo’n 20.000 woningen.
Project Delfland

Harnaschpolder (Delfland)

In Harnaschpolder levert Eneco via een lokaal warmtenet warmte uit gezuiverd afvalwater aan 1.600 woningen en 13.000 m2 aan gebouwen. Daarnaast doen we in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland onderzoek naar verdere mogelijkheden om warmte uit schoongemaakt rioolwater te leveren aan huishoudens.
Project Diemen

De Sniep in Diemen

De warmte die in de zomer van de hoofdleiding van het spaarbekken van de Waternet drinkwaterzuivering komt, wordt afgeroomd voor gebruik in de winter via de Warmte Koude Opslag in de wijk. Ieder huis heeft z’n eigen warmtepomp.
Binckhorst

Onderzoek Dunea Den Haag

Eneco onderzoekt of we het drinkwatervat van Dunea in de Binckhorst kunnen inzetten voor verwarming en koeling van de nieuwbouw in de Binckhorst.
Havenzijde Kop van Zuid Wilhelminapier

Wilhelminapier Rotterdam

De gebouwen op de Wilhelminapier worden op warme dagen gekoeld met water uit de Maas.

Veelgestelde vragen over aquathermie

Wilt u meer weten over aquathermie? Bekijk dan de veelgestelde vragen of de projecten waar Eneco aquathermie inzet voor het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen.

Vrouw met een tablet

Interesse om samen te werken aan duurzame warmte & koeling?

Geïnteresseerd in het duurzaam verwarmen en/of koelen van uw gebouw, woningbezit, project of een gebied? Neem contact op met een van onze experts. Ze staan voor u klaar!