Weekvisie
Sombere en koude dagen zonder veel zon en wind stuwen prijzen op
Samenvatting
- Significante veranderingen TTF-EAX spread
- Nederlandse gasvoorraden voor 36% gevuld
- EemsEnergyTerminal mogelijk na ’27 nog operationeel
- Kolencentrales aantrekkelijker door stijgende gasprijzen
Marktontwikkelingen gas
De afgelopen weken zijn de gasprijzen wederom gestegen. Contracten tot en met het derde kwartaal van dit jaar handelen momenteel voor ruim 50 ect/m3. Dit is het gevolg van het onverwachte koude weer, gecombineerd met een lage windkracht en verdere daling van de Nederlandse gasvoorraden. Prijsstijging van 5 tot 6 procent waren waar te nemen op dag basis, met name bij de korte termijn gasprijzen.Deze stijging sloeg eerder deze week om nadat het nieuws naar buiten kwam dat China importheffingen van 15% gaat zetten op LNG uit de Verenigde Staten. Deze daling was met name zichtbaar op de korte termijn gasprijzen. Experts verwachten dat de impact van deze importheffing op verdere termijnen een gedempt effect zal hebben, gezien China meer LNG zal halen uit Qatar en Australië en de Amerikaanse LNG met name gericht zal zijn op Europa.
Ook de TTF-EAX spread heeft de afgelopen twee weken significante veranderingen laten zien. Waar er twee weken geleden een premie was van 3,76 ect/m3, de hoogste sinds mei 2023, is de spread momenteel 1,76 ect/m3. Naast deze importheffing kwam het nieuws naar buiten dat Italië en Duitsland mogelijk aandringen op lagere EU-opslagdoelen voor het komende injectieseizoen en wordt het weerbeeld in Europa gemiddelde milder dan de afgelopen twee weken.
Gistermiddag, op woensdag 5 februari, werd bekend dat er komend weekend wederom koude temperaturen worden verwacht, gecombineerd met een laag zonaanbod en weinig windaanbod. Deze verwachting zorgde voor een stijging van de gasprijzen.
De Europese gasvoorraden
De Nederlandse gasvoorraden zijn momenteel voor circa 36% gevuld, wat onder het Europees gemiddelde van circa 52% ligt. De Europese doelstelling voor de Nederlandse gasvoorraad is 39% voor deze tijd van het jaar. Volgend het Nationaal Energie Dashboard, een initiatief van de Gasunie en netbeheerder TenneT, valt de vulgraad van de Nederlandse gasvoorraad nog binnen de marge.Gasunie en Vopak hebben marktpartijen uitgenodigd om hun interesse te tonen in het blijven importeren van LNG via de EemsEnergyTerminal in Eemshaven na 2027. Bedrijven die interesse tonen, zullen dit voorjaar de mogelijkheid krijgen om zich vast te leggen voor LNG-capaciteit voor een periode van acht jaar. Eind dit jaar zal een definitieve investeringsbeslissing worden genomen. Dit terminal kan jaarlijks 8 miljard m3 LNG importeren, met een mogelijke uitbreiding naar 10 miljard m3. Dit initiatief is onderdeel van de bredere strategie om minder afhankelijk te worden van Russisch pijpleidinggas. Deze drijvende terminal is sinds september 2022 operationeel.
Emissierechten
De prijs voor het toonaangevende december 2025 contract voor emissierechten is tot eind januari gestaag gestegen tot circa 84 euro per ton. Sinds begin februari is echter een daling zichtbaar voor dit contract, dat momenteel handelt voor circa 81 euro per ton.De gestegen gasprijzen hebben ertoe geleid dat elektriciteitsproductie door middel van kolencentrales in Nederland en Europa, ondanks de stijging in CO2-kosten, aantrekkelijker is geworden. Dit heeft op zijn beurt bijgedragen aan een stijging van de elektriciteitsprijzen.