Besparen, Wet- en regelgeving
Vijf tips om nu energie te besparen
Als zakelijke grootverbruiker kan het energieverbruik en de bijbehorende kosten op dit moment snel oplopen. Energie besparen wordt dan ook steeds belangrijker. Tegelijkertijd wordt de nood steeds hoger om de organisatie te verduurzamen om de klimaatdoelstellingen te behalen. Onze experts geven vijf tips waarmee u direct aan de slag kan. Om nú te verduurzamen en te besparen.24 augustus 2023 door Redactie EnecoTip 1 - Let op de verwarming van uw bedrijfspand
Vaak wordt de meeste energie verbruikt voor het verwarmen van het bedrijfspand.
- Zet de verwarming in uw bedrijf standaard 1 graad lager. Met elke graad bespaart u gemiddeld 7 procent in energiekosten.
- Stook niet in ruimtes die u niet gebruikt. In verbruiksgegevens van zakelijke klanten zien we vaak dat ruimtes onbewust buiten werktijden onnodig worden verwarmd.
- Zet de verwarming in uw bedrijf een uur vóórdat de werkdag voorbij is alvast lager.
- Investeer in een slimme thermostaat die de temperatuur per ruimte en tijdsvak kan regelen.
Tip 2 - Ga onnodig energieverbruik (sluipverbruik) tegen
Bij veel bedrijven wordt onbewust onnodig energie verbruikt. Grote bedrijven kunnen hier doorgaans veel energie op besparen.
- Bekijk alle apparaten in uw bedrijfspand: moeten deze ’s nachts en in het weekend aan blijven staan? Kijk bijvoorbeeld naar het luchtventilatiesysteem, apparaten op stand-by (zoals koffie- en snoepautomaten) en de buiten(reclame)verlichting. Plaats tijdschakelaars of slimme stekkers zodat ze in stand-by stand niet onnodig energie verbruiken.
- Vervang oude apparaten. Deze gebruiken vaak onnodig veel energie. Met een energiemeter kunt zien hoeveel stroom oude apparaten verbruiken.
- Vervang gewone verlichting met LED-verlichting. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp*.
- Plaats bewegingssensoren. Zo voorkomt u onnodige energieverbruik wanneer ruimtes of apparaten niet gebruikt worden.
Tip 3 - Meten is weten
Door uw energieverbruik te meten komt u erachter waar u kunt besparen. Met een energiemeter of verbruiksapp kunt u inzicht krijgen in uw verbruik. Zo ziet u wanneer en hoeveel er mogelijk onnodig energieverbruik plaatsvindt. Zo kunt u stappen zetten die écht effect hebben.Tip 4 - Bespaar met isolatie
Vaak lekt warmte of koeling in uw bedrijf onnodig weg.
- Plaats tochtstrippen op deuren en ramen. Deze zijn verkrijgbaar bij de gemiddelde bouwmarkt.
- Isoleer cv-leidingen die vaak aan het plafond zijn gemonteerd. Een installatiebedrijf kan deze leidingisolatie voor u verzorgen, maar dit materiaal is ook verkrijgbaar bij de gemiddelde bouwmarkt.
- Overweeg glasisolatie, zoals HR++ glas of triple glas.
- Bouw tochtsluizen, bij deuren die vaak opengaan. Met schuifdeuren kunt u bijvoorbeeld een aparte ruimte creëren om warmte of kou buiten te houden.
Tip 5 - Investeer in het verduurzamen van uw bedrijfspand
Er zijn ook grotere stappen om uw bedrijfspand te verduurzamen en de maandelijkse lasten te verlagen.
- Overweeg een (hybride) waterpomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Die warmte wordt gebruikt om het pand te verwarmen. Hierdoor kunt u tot bijna 70% minder gas verbruiken*.
- Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op en kunt u honderden euro’s besparen op uw energierekening. Een set van 10 zonnepanelen produceert bijvoorbeeld jaarlijks 3.200 kWh.
- Verduurzaam uw bedrijfspand met slimme ramen. Dit is een vrij nieuwe ontwikkeling waarbij folie met zonnecellen tussen twee glasplaten is verwerkt. Het raam reflecteert en vangt licht op wat wordt omgezet in duurzame energie.
*Bron: milieucentraal.nl
Subsidies en overheidssteun
Bedrijven die moeten voldoen aan de Energiebesparingsplicht, kunnen subsidie krijgen voor het isoleren of verduurzamen van hun bedrijfspand.
Bedrijven die bijvoorbeeld willen verduurzamen met een warmtepomp of zonnepanelen kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Grootschalige projecten waar duurzame (hernieuwbare) energie wordt geproduceerd of de CO2-uitstoot wordt verminderd, komen in aanmerking voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
Lees op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of u in aanmerking komt voor subsidies en andere vormen van steun, zoals bijvoorbeeld de Energie Investeringsaftrek (EIA) of de Milieuinvesteringsaftrek (MIA/VAMIL).