Direct besparen op de energiekosten, dat is voor elk bedrijf aantrekkelijk. Het plaatsen van zonnepanelen is een laagdrempelige manier om dit te realiseren én een stap te zetten in verduurzamen.18 mei 2021 door Redactie Eneco
1. Dakscan
Is het dak van uw bedrijf geschikt? Wat zijn de kosten en wat levert het op? Gespecialiseerde aanbieders van zonnepanelen, zoals Eneco, kunnen op afstand een scan van uw dak maken. Deze dakscan maakt duidelijk of het dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen op uw dak passen en hoeveel groene stroom u per jaar kunt opwekken. Ook geeft het een indicatie van de kosten en baten voor de verschillende financieringsvormen (kopen, leasen, of uw dak verhuren).
Een belangrijke vraag voor de financiële haalbaarheid: komt u in aanmerking voor de subsidie Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++)? Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-profit)instellingen en heeft tot doel de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland te stimuleren. De hoogte van de subsidie hangt af van de omvang van het zonnesysteem en of u aan een aantal gestelde voorwaarden voldoet. Zoals beschikking hebben over een transport indicatie (dit geeft aan of teruglevering mogelijk is) en een grootverbruik aansluiting. Na toekenning van de SDE++ subsidie krijgt u 15 jaar lang een vergoeding voor het opgewekte vermogen. U kunt de subsidie zelf aanvragen of u kunt dit uitbesteden aan de leverancier, zoals Eneco.
De volgende stap na toekenning van subsidie: het maken van een detailontwerp van het zonnesysteem op het dak en een offerte voor de realisatie ervan. U weet dan precies wat het zonnesysteem kost én kan gaan opleveren. Uw dak wordt eerst (technisch) bekeken: hoe en waar kunnen de zonnepanelen het beste geplaatst worden ten opzichte van de zon? Hoeveel panelen passen er op uw dak? Op basis van dit ontwerp wordt de offerte opgesteld. Wist u dat u ook panelen kunt leasen of uw dak kunt verhuren? De verschillen in prijs vindt u terug in de offerte, zodat u de beste keuze kunt maken.
Na tekenen van het contract met de leverancier wordt het zonnesysteem op uw dak aangebracht en aangesloten op het elektriciteitsnet. U heeft hier zelf geen omkijken naar. De meeste leveranciers, ook Eneco, verzorgen het traject van projectmanagement tot het aansluiten van de zonnepanelen. Let op dat het aansluiten altijd wordt gedaan door gecertificeerde monteurs, voor kwaliteit en veiligheid. Sluit een passend energiecontract af, zodat de opgewekte groene elektriciteit die u zelf niet gebruikt, automatisch wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet, hiervoor ontvangt u een vergoeding.
5. Onderhoud en monitoring
Zorg ervoor dat het zonnesysteem goed presteert zodat u zoveel mogelijk stroom opwekt. U kunt dit doen door pro-actief onderhoud te plegen en het systeem actief te monitoren. U kunt het onderhoud en beheer zelf uitvoeren of uitbesteden bij een leverancier. Als u voor ZonOpDak van Eneco kiest, worden uw panelen proactief onderhouden en 24/7 gemonitord, zodat u daar zelf geen omkijken naar heeft.
Laat de zon voor u werken met ZonOpDak van Eneco
Eneco ZonOpDak is dé totaaloplossing voor bedrijven. Eneco verzorgt het gehele traject van SDE++ subsidieaanvraag tot installatie en beheer. Kies voor koop, lease of uw dak verhuren.