Niet investeren, wel zonnepanelen: de voordelen van leasen voor Zakelijk Nederland
Van 3D-printers tot medische apparatuur en van graafmachines tot kantoormeubilair: de meest uiteenlopende bedrijfsmiddelen zijn tegenwoordig te leasen. Dit geldt ook voor zonne-installaties op bedrijfsdaken. Welke voordelen heeft het leasen van zonnepanelen?18 juli 2022 door Redactie Eneco
1. Direct besparen zonder grote investering vooraf
Als u zonnepanelen op uw zakelijk vastgoed leaset, gaat u voor bepaalde tijd een contract aan met uw zonnepanelenleverancier. Deze schaft de panelen aan, realiseert de installatie op het dak en neemt vervolgens het onderhoud en beheer op zich gedurende de looptijd van het contract. Meestal is dit rond de 15 jaar (bij Eneco 15 of 16 jaar). De opgewekte stroom is voor u. In ruil daarvoor betaalt u een vast leasebedrag per maand. Zo profiteert u vanaf dag één van een fors lagere energierekening en lagere CO2-uitstoot zonder dat u eerst een grote investering hoeft te doen.
2. Meer financiële armslag
De investering in zonnepanelen drukt niet op de balans van uw organisatie. Het eigendom van de zonne-installatie op uw bedrijfsdak ligt namelijk niet bij u, maar bij de partij waarmee u de leaseovereenkomst afsluit. Bij een installatie van honderden panelen gaat het daarbij al snel om aanzienlijke bedragen. Bij lease komen alleen de leasekosten op de balans, met veel minder effect op uw cashflow. En u kunt meteen de begroting voor energiekosten naar beneden bijstellen.
3. Geen operationele inspanningen voor u in onderhoud en beheer
Wanneer u uw zonne-installatie zelf aanschaft, houdt de service van de installateur vaak op bij de oplevering – afgezien van de fabrieksgaranties. Onderhoud en beheer zijn dan aan u. In een leaseconstructie ligt dit anders: dan wordt u hierin volledig ontzorgd. U hoeft hiervoor niemand in uw organisatie vrij te maken en/of op te leiden. U heeft dus wel de financiële lusten, maar niet de operationele lasten.
4. Opbrengstgarantie – ongeacht wat de zonne-installatie opwekt
In een leaseconstructie is het steeds gebruikelijker dat u een opbrengstgarantie krijgt; bij Eneco ZonOpDak loopt deze 15 of 16 jaar door. Deze garantie is gerelateerd aan de verwachte opwek van de zonnepanelen in kilowatturen per jaar. Is de daadwerkelijke opbrengst lager, bijvoorbeeld door een slechte zomer of door tijdelijke uitval van de installatie, dan wordt u gecompenseerd voor het verschil. De opbrengst van uw zonnepanelen kan hierdoor voor u dus nooit tegenvallen.
5. Garanties van Oorsprong die meetellen voor de Energie Prestatie Coëfficiënt van uw vestiging
Voor elke 1000 kWh stroom die de zonne-installatie op uw bedrijfsdak opwekt, ontvangt u een Garantie van Oorsprong (GvO). Deze GvO’s zijn bewijzen van duurzame opwek en tellen mee voor de Energie Prestatie Coëfficiënt van uw pand. Dat heeft een gunstig effect op de (verkoop)waarde: een hoger energielabel maakt uw zakelijk vastgoed couranter. Zeker omdat in 2023 alle kantoorpanden minimaal energielabel C moeten hebben. Daarbij komt dat steeds meer partijen zich conformeren aan het Paris Proof Commitment. Daarmee verbinden bedrijven zich aan de doelstelling om de CO2-uitstoot van het energieverbruik vóór 2040 met twee derde te verlagen.
6. Ook na de leaseperiode opbrengst van zonne-installatie op uw bedrijfsdak
Wanneer de leaseperiode afloopt, blijft de zonne-installatie op uw dak gewoon staan. De meeste leasebedrijven bieden u aan het eind van deze periode de mogelijkheid om uw leasecontract te verlengen en/of om de installatie over te nemen. Zo heeft u nog langer profijt van uw installatie, want de levensduur van de installatie is doorgaans veel langer dan de initiële leaseperiode.
7. Een actieve bijdrage aan de energietransitie
Elke kilowattuur stroom die u niet van het net verbruikt, betekent minder CO2-uitstoot. Zo draagt u met uw zonne-installatie actief bij aan de energietransitie. Het effect loopt al snel op. Stel bijvoorbeeld dat u een opgesteld vermogen op uw dak heeft van 1 MWp. Dan wekt u ruwweg 850.000 kWh per jaar op. Daarmee beperkt u de CO2-uitstoot met ongeveer 338 ton per jaar (vergeleken bij de productie van dezelfde hoeveelheid grijze stroom uit aardgas). Dat staat gelijk aan de CO2-opname van 15.377 bomen, een flink bos per jaar.
8. Bij Eneco is uw zonne-installatie van a tot z in goede handen
Als u kiest voor ZonOpDak, neemt Eneco u het hele traject uit handen. Van de SDE++ subsidieaanvraag tot het ontwerp, de realisatie en het beheer. U hoeft bij wijze van spreken alleen het contract te ondertekenen en toegang te verlenen tot uw dak. De subsidieaanvragen van Eneco voor zonne-installaties op bedrijfsdaken zijn tot nu toe in elke SDE-ronde uitstekend bedeeld – ook niet onbelangrijk. En dankzij onze grote expertise bent u bij Eneco verzekerd van de best beschikbare installatie, veilige opstelling, zorgvuldig proces en optimaal rendement.
Eneco ZonOpDak is dé totaaloplossing voor bedrijven. Eneco verzorgt het gehele traject van SDE++ subsidieaanvraag tot installatie en beheer. Kies voor koop, lease of uw dak verhuren.