Terugleveren en salderen. Hoe werkt het?

Als je kiest voor zonnepanelen ga je zelf duurzame stroom opwekken. Wat je opwekt,  wordt verrekend via de zogenaamde salderingsregeling.

En als je in een verbruiksjaar méér stroom opwekt dan je totaal verbruikt, krijg je een terugleververgoeding via je jaarnota. Er kunnen ook terugleverkosten in rekening worden gebracht. Dat hangt af van het soort energiecontract dat je hebt. Hoe alles precies werkt, lees je op deze pagina.

Terugleveren en salderen

Terugleveren, salderen en de terugleververgoeding zijn belangrijke begrippen waarmee je te maken krijgt als je zonnepanelen hebt. Ook krijgen steeds meer klanten met zonnepanelen te maken met terugleverkosten. Daarom leggen we in de video uit wat deze begrippen precies betekenen. 
Terugleveren en salderen, hoe zit het nou eigenlijk?

Salderen

De hoeveelheid stroom die je in een verbruiksjaar hebt afgenomen, wordt 1-op-1 weggestreept tegen de hoeveelheid stroom je hebt teruggeleverd. Dat heet salderen. Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld.

  • Stel je verbruikt in één verbruiksjaar in totaal 2.500 kWh stroom. kWh staat voor ‘kilowattuur’, de eenheid waarin je stroom meet.
  • Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je teruglevert aan het elektriciteitsnet.
  • Dan betaal je nog (2.500 kWh – 1.000 kWh) 1.500 kWh aan je energieleverancier.
Rekenvoorbeeld salderen

Salderen in 3 stappen

invisible
Illustratie van een cv-ketel
1

Stap 1: Dubbelcheck of je aan de salderingsregeling voldoet. 

Salderen geldt alleen voor kleinverbruikers. Dat is een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère. De meeste huishoudens hebben 1x35 of 3x25 Ampère en vallen daar dus binnen.

invisible
Vrouw met koffie in hand voor een laptop illustratie
2

Stap 2: Meld je zonnepanelen aan

Meld je zonnepaneleninstallatie aan bij energieleveren.nl. Zo kan de teruggeleverde stroom worden geregistreerd en verrekend. De stroom wordt teruggeleverd via dezelfde aansluiting als waarmee je je stroom ontvangt.
invisible
Illustratie van een vrouw met een smartphone
3

Stap 3: Verrekenen op je jaarnota

Op de jaarnota van je energieleverancier zie je hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel je hebt teruggeleverd. Meer stroom afgenomen dan opgewekt? Dan betaal je nog voor die stroom. Meer opgewekt dan afgenomen? Dan ontvang je een terugleververgoeding. 

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding

De terugleververgoeding

Wekken je zonnepanelen in een verbruiksjaar meer stroom op dan je zelf verbruikt? Voor deze overige stroom geeft je energieleverancier een vergoeding per kWh, de terugleververgoeding. Ook dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld. 

  • Stel je verbruikt 2.000 kWh stroom en je zonnepanelen wekken 3.000 kWh op. 
  • Dan lever je meer terug aan het elektriciteitsnet dan dat je verbruikt.
  • Voor de 2.000 kWh verbruikte stroom geldt het salderen.
  • Voor de 1.000 kWh die je extra teruglevert, krijg je de terugleververgoeding.

Benieuwd naar jouw terugleververgoeding? Je ziet deze terug onder 'Producten' in de Eneco app en Mijn Eneco

Terugleverkosten 

De afgelopen jaren wordt er steeds meer stroom duurzaam opgewekt door zonnepanelen. Dat is goed nieuws voor het versnellen van de energietransitie. Maar het brengt ook kosten met zich mee.

Deze kosten gaan we op een eerlijke manier doorberekenen aan klanten met zonnepanelen, door vanaf 1 juni 2024 terugleverkosten te berekenen. Een vast tarief per kilowattuur (kWh) teruggeleverde stroom. Je betaalt alleen voor de teruggeleverde stroom, dus stroom die je opwekt maar niet verbruikt. 

De komende maanden voeren we terugleverkosten in. Als er iets voor jou verandert, ontvang je hier een persoonlijk bericht over. Als er terugleverkosten in rekening worden gebracht, zie je deze terug in de Eneco app en in Mijn Eneco

 

Heb je een dynamisch energiecontract bij Eneco en zonnepanelen?

Met Eneco Dynamisch én zonnepanelen op je dak profiteer je optimaal van de opgewekte stroom op zonnige dagen. Als je meer verbruikt dan je opwekt betaal je namelijk het actuele uurtarief voor de energie die je nog nodig hebt naast de energie die je tegelijkertijd met je zonnepanelen opwekt. Verbruik je minder dan dat je opwekt? Houd er dan rekening mee dat terugleveren anders werkt dan bij een vaste prijs contract. 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice