Veiligheid voorop
Wij vinden veiligheid voor onze klanten én onze werknemers belangrijk. Daar doen we veel aan. Regels rondom veiligheid staan nooit stil. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en kun je nalezen aan welke strenge eisen wij als Eneco, en onze monteurs, allemaal voldoen.
Snel naar:
Wat betekent de wet- en regelgeving voor mijn afspraak met de monteur?
Er is altijd ontwikkeling op het gebied van veiligheidseisen of extra certificaten die onze monteurs moeten halen. Daar zijn wij als Eneco heel scherp op. Soms betekent dat ook iets voor je afspraak met de monteur. Goed om te weten: onze monteurs volgen altijd de richtlijnen van de Rogafa.
Heb je net een nieuw onderhoudsabonnement voor je cv-ketel afgesloten?
Dan komen we altijd eerst langs voor de KetelCheck. Tijdens deze KetelCheck kijkt de monteur of je ketel aan alle veiligheidseisen voldoet. Een cv-ketel moet geïnstalleerd zijn volgens de voorschriften van de fabrikant. En natuurlijk aan de eisen zoals omschreven in de wet. Het komt regelmatig voor dat dat niet zo is. Denk bijvoorbeeld aan:
- Rookgasafvoer of luchttoevoer zijn niet goed aangesloten
- Er zijn verkeerde materialen gebruikt (bijvoorbeeld PVC)
- De uitmonding van de rookgasafvoer zit te dicht bij een raam of deur
Is de installatie niet veilig geïnstalleerd en moeten er dingen aangepast worden? Dat betekent meestal extra werk waar kosten voor gerekend worden. De monteur kan je hier tijdens het bezoek meer over vertellen.
Komt de monteur langs voor een onderhoud- of storingsafspraak voor je cv-ketel of ander apparaat?
Dan checkt de monteur altijd de hele installatie. Het kan zo zijn dat een installatie opeens afgekeurd wordt. Ook als je installatie daarvoor altijd goedgekeurd werd. Dat komt dan bijvoorbeeld omdat de veiligheidseisen zijn aangescherpt. Soms betekent dat we extra werk moeten doen om je installatie weer helemaal van nu te krijgen. Daar kunnen kosten voor gerekend worden die niet altijd binnen je onderhoudsabonnement vallen. De monteur overlegt dit van tevoren met je.
Een voorbeeld: de strengere regels rondom de rookgasafvoer
Een voorbeeld zijn de strengere eisen sinds april 2023 (de Gasketelwet) van de Rogafa, de branchevereniging voor fabrikanten van rookgasafvoersystemen. Het rookgasafvoersysteem van je apparaat moet namelijk altijd volgens de richtlijnen van de Rogafa geïnstalleerd zijn zodat de kans op een koolmonoxidevergiftiging zo klein mogelijk is.
Wij investeren daarom in de nieuwste meetapparatuur en extra trainingen voor onze monteurs. Elke monteur heeft opnieuw een theorie- en praktijkexamen afgelegd. Dit wordt vastgelegd in het Vakpaspoort. Je kunt de monteur hier altijd om vragen.
De nieuwe richtlijnen van de Rogafa betekenen dat rookgasafvoeren vaker gebeugeld moeten worden. Dit geldt niet alleen voor nieuwe installaties, maar ook voor bestaande apparaten. Het kan dus zijn dat de monteur bij je langskomt voor onderhoud van je apparaat en vaststelt dat de rookgasafvoer extra gebeugeld moet worden. Of zelfs vervangen moet worden. Terwijl je apparaat al die jaren daarvoor makkelijk door de keuring kwam. Dat komt dan door de strengere eisen op het gebied van de rookgasafvoer.
Soms betekent dat ook dat er extra kosten gemaakt worden. Ook al heeft Eneco het apparaat jaren geleden zelf geïnstalleerd. De regels waren toen anders. Wat eerst wel mocht, mag nu niet meer. We overleggen natuurlijk altijd van tevoren met je wat het werk gaat kosten.