Jouw wijk van aardgas naar warmte

Het gas dat je nu in je woning gebruikt noemen we aardgas. Bij het gebruik van aardgas stoten we CO2 uit. Hierdoor verandert het klimaat. Om klimaatverandering tegen te gaan is het doel: alle huizen en gebouwen in Nederland voor 2050 aardgasvrij. Samen met gemeenten en woningcorporaties werken we aan het aardgasvrij maken van verschillende wijken in Nederland.
Warmte vergelijken

Wat betekent het voor jou?

Met warmte via het warmtenet en elektrisch koken heb je straks geen gas meer in je huis nodig. Zo woon je zonder aardgas in je woning.
Huurder

Huurders

Huur je via een woningcorporatie? Dan maakt de corporatie je woning aardgasvrij. Zij doen je een voorstel voor de werkzaamheden. Hier kun je ‘ja’ of ‘nee’ op zeggen. Als 70% van de huurders in het complex instemmen, kan de corporatie de woningen aanpassen. Huur je van een particuliere eigenaar? Bespreek dan met de eigenaar van de woning, hoe de woning van het gasnet af gaat.
Eigenaar bewoner

Eigenaar-bewoner

Ben je eigenaar van een rijtjeshuis of een vrijstaande woning? Dan beslis je zelf hoe je de woning voor 2050 aardgasvrij maakt. Aardgasvrij wonen kan in jouw wijk met warmte van een warmtenet. Je krijgt van de gemeente een voorstel om aan te sluiten, maar aansluiten op een warmtenet is niet verplicht. De kosten voor het aansluiten kunnen per gemeente en per wijk verschillen. Dat hangt af van verschillende factoren zoals die bijdrage die de gemeente levert. Naast deze kosten betaal je bijvoorbeeld ook kosten voor het aanschaffen van een elektrische kookplaat. Meestal helpen de gemeentes woningeigenaren met advies en financieringsregelingen.
Eigenaar in VvE

Eigenaar in VvE

Als eigenaar in een VvE bepaal je samen met de andere eigenaren hoe je de woningen en het gebouw voor 2050 aardgasvrij maakt. Aardgasvrij wonen kan in jouw wijk met warmte van een warmtenet. Je krijgt van de gemeente een voorstel om aan te sluiten, maar aansluiten op een warmtenet is niet verplicht. De kosten voor het aansluiten kunnen per gemeente en per wijk verschillen. Dat hangt af van verschillende factoren zoals die bijdrage die de gemeente levert. Naast deze kosten betaal je bijvoorbeeld ook kosten voor het aanschaffen van een elektrische kookplaat. Meestal helpen de gemeentes woningeigenaren met advies en financieringsregelingen.

Wat doen wij?

Wij zorgen ervoor dat er een warmtenet in de wijk komt. Bouwen als het nodig is een warmtestation. En zorgen dat er een warmte-afleverset in je huis komt zodat je woning comfortabel verwarmd kan worden. Daarnaast staan we altijd klaar met informatie en advies om de overstap zo makkelijke mogelijk te maken. Ook helpen we je met praktische zaken zoals:
BoetevrijGarantieBij de overstap van gas naar warmte, kun je je gascontract bij je gasleverancier zonder boete opzeggen. Krijg je toch per ongeluk een boete? Laat het ons weten. Dan nemen wij contact op met je leverancier en lossen het voor je op.
InnameServiceHuur je nu een cv-ketel, boiler of geiser van Eneco? Dan verwijderen we het huurapparaat kosteloos uit je woning. Ook ontbinden we zonder opzegboete je huurcontract voor het huurapparaat.
OverbruggingsServiceGaat je cv-ketel, boiler of geiser kapot voordat je aansluit op het warmtenet? Dan kun je een tijdelijk huurapparaat bij ons huren. En het oude toestel verwijderen we voor je. Zo hoef je geen nieuw apparaat te kopen, maar kun je tijdelijk huren totdat je woning wordt aangesloten op het warmtenet.
Wat zijn de kosten voor Warmte

Wat zijn de kosten voor warmte

We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Daarom hebben we wat weetjes op een rij gezet.

Waarom Warmte van Eneco?

Je gemeente onderzoekt per wijk hoe huizen en gebouwen het best van het aardgas af kunnen. Warmte via een warmtenet is een van de oplossingen. Voor sommige wijken is een elektrische oplossing het beste. Dan gebruik je bijvoorbeeld een warmtepomp en ga je elektrisch koken. In jouw wijk is warmte van een warmtenet de beste en makkelijkste oplossing. 
 
Bij warmte gaan we slim om met warmte die er al is. We gebruiken warmte van elektriciteitscentrales of afvalverwerkingscentrales. Maar ook warmte uit de bodem of water. Via leidingen onder de grond brengen we die warmte naar jouw huis. Combineer je warmte met elektrisch koken, dan heb je geen gas meer nodig in je woning.

Weetje over werkzaamheden

Hoe werkt het aardgasvrij maken van de woning?

In vijf stappen leggen we uit hoe je woning van het aardgas af gaat.

De voordelen en nadelen van Stadswarmte

Niet meer dan andersAltijd een eerlijke prijs
MakkelijkOnderhoud aan het warmtenet en 24/7 service bij een storing
DuurzamerTot 70% minder CO2. In 2035 klimaatneutraal
Klaar voor de toekomstEen woning zonder gasaansluiting
Eén leverancierBij warmte kun je niet je leverancier kiezen
Tijdelijke werkzaamhedenVoor de aanleg van warmte moeten er werkzaamheden plaatsvinden
Eenmalige kosten voor eigenarenJe betaalt eenmalige kosten voor het aardgasvrij maken van je woning

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice