Regio Utrecht

In de regio Utrecht leveren we warmte in de gebieden Utrecht stad & Nieuwegein, Houten en Amersfoort. In Utrecht stad ligt het oudste warmtenet van Eneco, ontstaan in 1923 en dus al 100 jaar oud. En na al die tijd werken we, met onze partners, nog steeds samen aan de verdere verduurzaming.
Luchtfoto van een woonwijk
Plattegrond van Utrechtse warmtenetten

Waar zit het?

We leveren warmte in Utrecht Centrum & Oost, Overvecht, Zuilen, Kanaleneiland, Leidsche Rijn, Nieuwegein-Noord en Nieuwegein-Zuid. Alle warmtenetten in regio Utrecht samen zijn goed de warmtelevering aan zo'n 61.000 gebouwen waaronder vooral woningen.

Het warmtenet Utrecht-Nieuwegein is veruit de grootste in dit gebied, en de verwachting is dat deze verder wordt uitgebreid. Hiermee dragen we bij aan het One Planet Plan. In het Warmte-etiket kan je zien hoe duurzaam onze warmte is.
 

Het warmte-etiket

Diverse bronnen leveren de warmte aan het net waarop je bent aangesloten. Dat is de warmte die jij weer gebruikt voor het verwarmen van je woning of voor warm water tijdens het douchen. Soms is een net al best duurzaam, maar bij sommige netten hebben we nog stappen te zetten. Als je aangesloten bent op het net Utrecht/Nieuwegein, stoot je 63% minder CO2 uit dan met een vergelijkbare woning op aardgas. Voor een overzicht van de bron(nen) per net kijk je op ons warmte-etiket.

Warmtebronnen

De bronnen die aan het warmtenet in Utrecht en Nieuwegein warmte leveren, zijn bijvoorbeeld de aardgasgestookte elektriciteitscentrales Lage Weide en Merwedekanaal. Deze centrales bevinden zich aan beide kanten van het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarnaast wordt er sinds 2019 warmte geproduceerd door de BioWarmte Installatie (BWI) op Lage Weide en er wordt gewerkt aan een nieuwe bron, namelijk een warmtepomp bij de RWZI. Ook realiseren we meerdere warmtebuffers in de regio.

Toekomstplannen

Het warmtenet van Utrecht stad & Nieuwegein is al behoorlijk duurzaam maar het kan altijd beter. We werken aan verbetering en verduurzaming van het net.

Kort geleden hebben we de grootste warmtepomp van Nederland geopend bij de RWZI, en realiseren we lokale warmtebuffers. Deze buffers slaan de opgewekt warmte lokaal op. Zo kan er op piekmomenten (wanneer de vraag naar warmte groot is) eenvoudiger en sneller worden opgevangen. Ook in Houten gaan we over op een duurzamere bron.

Van verdere uitbreiding van het bestaande warmtenet is op dit moment geen sprake. Ook nemen we geen aanvragen aan voor nieuwe aansluitingen. Lees meer hierover bij het kopje Veelgestelde vragen.

Voor een overzicht van al onze toekomstplannen is er een routekaart ontwikkeld. Kijk daarvoor hier:

Klimaatneutraal in 2035

Het verduurzamen van de netten in regio Utrecht doen we natuurlijk niet zomaar. We werken binnen Eneco hard aan onze duurzame missie, en we hebben de ambitie in 2035 klimaatneutraal te zijn. Je leest er meer over in ons One Planet Plan.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice