Warmte voor de wijk Groenoord
Duurzame en betaalbare energie voor Groenoord. Daar werken we samen met de gemeente Schiedam en woningcorporatie Woonplus aan. Door te kiezen om aan te sluiten op het warmtenet van Rotterdam, schakelt de wijk over van aardgas naar warmte. Tegelijkertijd kijken we samen met de gemeente Schiedam en Woonplus naar kansen die deze transitie nog meer biedt. Zo wordt de wijk niet alleen duurzamer, maar kijken we dus ook of we de wijk fijner en leefbaarder kunnen maken. En dus aantrekkelijker, voor alle generaties.Waarom warmte?
De wijken aardgasvrij maken. Deze opdracht gaf de Rijksoverheid aan gemeentes. Voor de wijk Groenoord onderzochten gemeente Schiedam, Woonplus en de provincie wat hiervoor de best uitvoerbare en betaalbare oplossing is. Ze kwamen uit bij het bestaande warmtenet dat al in de buurt ligt. Warmte uit dit net is duurzamer dan de huizen individueel verwarmen met aardgas. Door aan te sluiten op het warmtenet verlaag je je CO₂-uitstoot, terwijl je thuis een fijne temperatuur hebt en lekker kunt douchen.Hoe werkt het?
Eneco gebruikt warmte uit verschillende bronnen. Zo benutten we warmte die er al is. Zoals bijvoorbeeld warmte die vrijkomt bij bedrijven, elektriciteitscentrales en afvalverwerkingsinstallaties. Ook gebruiken we warmte uit de bodem (geothermie), uit water (aquathermie) en biomassa. Tijdens koude dagen schakelen we in sommige warmtenetten bij veel vraag tijdelijk een gasgestookte piekketel in. Met de verkregen warmte verwarmen we water. Dit gaat via ondergrondse leidingen naar woningen en bedrijven.In een afleverset geeft het water de warmte af aan de leidingen in je huis. Zo verwarm je het huis en kraanwater. Het afgekoelde water stroomt terug naar een warmte- of verdeelstation. Daar wordt het opnieuw verwarmd.
Voordelen van Warmte in Groenoord
Impact en kosten per woonsituatie
Net zoals bij aardgas kunnen de tarieven voor warmte elk jaar stijgen of dalen. Dit verandert dus niet in de nieuwe situatie. Omdat je bij het aansluiten op het warmtenet niet zelf je leverancier kunt kiezen, heeft de overheid een speciale wet gemaakt. Deze wet zorgt ervoor dat je als warmteklant een eerlijk tarief betaalt. Dit tarief is niet hoger dan het tarief dat je zou betalen bij een aardgasaansluiting. Eneco zit hier nooit boven. Voor je maandelijkse kosten heeft de aansluiting op het warmtenet dus nauwelijks gevolgen. Wel zijn er aanpassingen in je huis nodig waar kosten aan verbonden zijn als je eigenaar bent van een eigen woning. Zo plaatsen we in elke woning een warmte-afleverset en een warmtemeter. Hieronder lees je wat dit voor de verschillende woonsituaties betekent.Stap 1: Huurwoning via Woonplus
Stap 3: Huurwoning via particulier
Stap 4: Koopwoning zonder VvE
Stap 5: Koopwoning met VvE
Warmtenet en warmtestation Groenoord
De gemeente Schiedam en Woonplus hebben in december 2020 besloten dat de wijk Groenoord aangesloten wordt op een warmtenet. Groenoord wordt aangesloten op de warmtetransportleiding Leiding over Noord, die in 2014 door Eneco is aangelegd. Leiding over Noord loopt van Rozenburg naar Rotterdam, en krijgt de komende jaren een aftakking naar Groenoord.
Deze leiding levert restwarmte uit afval- en biomassaverbranding van AVR aan het Rotterdamse warmtenet, waardoor een mix van warmte ontstaat. Bewoners van Groenoord kunnen in de toekomst zo wel 68% CO2 besparen ten opzichte van een gemiddelde woning op aardgas.
Benieuwd naar de duurzaamheid van de warmte?
Zo maken we Groenoord aardgasvrij
Vergunning warmtestation
Ontwerp warmtestation
Ontwerp warmtenet
Wat is de planning?
In het voorjaar start de aanleg van het warmtenet in Groenoord. Bekijk in de afbeelding de concept-planning voor de wijk.Waar zijn we aan het werk?
In mei 2022 starten we met de aanleg van leidingen van het hoofdwarmtenet in Groenoord. In december 2021 treffen we de eerste voorbereidingen in de wijk en gaan we in één straat al concreet aan de slag.Wie doet wat?
Woonplus
Gemeente Schiedam
Eneco
Veelgestelde vragen
Informatiesessies omgeving warmtestation
In 2021 organiseerden we verschillende informatiesessies over de plannen en werkzaamheden voor het warmtestation en -net voor Groenoord. De presentaties, vragen & antwoorden en meer informatie over deze sessies kun je hieronder terugvinden.
- Presentatie informatiesessie warmtestation (3,96 MB)
- Vragen en antwoorden informatiesessie warmtestation (363,83 KB)
- Memo heiwerkzaamheden warmtestation (179,27 KB)
- Presentatie aanpak heiwerkzaamheden Warmtestation (775,93 KB)
- Vragen en antwoorden Informatiesessie heiwerkzaamheden (148,07 KB)
- Presentatie informatiesessie bereikbaarheid (2,82 MB)
- Vragen en antwoorden informatiesessie bereikbaarheid (152,31 KB)
Heb je een andere vraag?
Je hebt verschillende opties:
- Stuur je vraag naar Eneco.
- Ga naar de site van Nieuwe Energie Schiedam.
- Ga naar het inloopspreekuur in de modelwoning.
Inloopspreekuur in de modelwoning
Elke dinsdag van 17.00 tot 18.00 uur is er een inloopspreekuur in de modelwoning aan de Jozef Oreliosingel 159. Je krijgt hier meer informatie over het aardgasvrij maken van de wijk. Bovendien zie je het eindresultaat van de renovatie van de woning.