Tarieven voor Warmte en Koeling
Binnenkort ontvang je bericht over je nieuwe tarieven voor warmte en koeling die gelden vanaf 1 januari 2025. Op deze pagina vind je een overzicht van onze tarieven. En geven meer informatie over waar je kosten uit bestaan.
Hoe zijn mijn warmtekosten opgebouwd?
Je hebt vaste kosten en verbruikskosten waar je voor betaalt. Verbruikskosten kunnen dus veranderen afhankelijk van je warmteverbruik.
De vaste kosten staan los van je warmteverbruik en bestaan uit:
1. Verbruiksonafhankelijk tarief warmte
Dit noemden we vroeger vastrecht. Het zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenet in je wijk inclusief de 24-uurs storingsdienst. Ze zijn afhankelijk van het type warmtenet in je wijk.
2. Meettarief
Je vaste kosten voor het onderhoud van je warmtemeter en het opnemen en verwerken van je meterstand.
3. Huur voor de afleverset
Je vaste kosten voor het beheer en onderhoud van de afleverset voor je woning. De afleverset wordt warmte verspreid naar je radiatoren. En zorgt voor het verwarmen van het water dat uit je kranen en douche komt.
Je warmteverbruik (4) zijn de verbruikskosten. Hoeveel kosten we in rekening brengen, wordt dus bepaalt door hoeveel warmte je verbruikt en het tarief dat wij rekenen per gigajoule (GJ).
Als je een aparte warm water aansluiting hebt, dan betaal je voor de warmte voor warm water per kubieke meter (m³).
Wat kost stadsverwarming, bronwarmte en koeling?
Ieder jaar in december bepaalt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de maximum warmtetarieven. Zo ook dit jaar. Bij het bepalen van de maximumtarieven gebruikt de ACM het ‘Niet-Meer-Dan-Anders’-principe. Hierdoor betaal je voor een woning met (stads)warmte niet meer dan voor een vergelijkbare woning met een cv-ketel op aardgas. Je ontvang in december 2025 persoonlijk bericht over je nieuwe warmte-, en koudetarieven. In de Eneco app of Mijn Eneco zie je je tarieven die nu van toepassing zijn.