Warmteverbruik meten

Woon je in een flatgebouw of wooncomplex met stadsverwarming? Je deelt dan vaak de warmte-aansluiting met de andere woningen. Dat noemen we een collectief (gezamenlijk) warmtesysteem. De manier waarop we dan je warmteverbruik bepalen is via warmtekostenverdelers. Op deze pagina lees je hoe dit precies werkt. 
Een koppel kookt samen een maaltijd op een inductiefornuis.

Wat is een warmtekostenverdeler?

Een warmtekostenverdeler is een klein elektronisch metertje dat registreert hoeveel warmte een radiator afgeeft. Iedereen in je flat of wooncomplex heeft zulke metertjes in huis. Ze zorgen ervoor dat je de warmtekosten zo kan verdelen, dat alle bewoners een eerlijk deel van het totale warmteverbruik van je wooncomplex betalen. Dit noemen we ook wel warmtekostenverdeling of een systeem met Elektronische KostenVerdelers (EKV). 

Eigen verbruik en gezamenlijk gebruik

Als je woning geen individuele meter heeft, meten we je warmteverbruik met EKV. Dit is dus afhankelijk van hoe de woning is gebouwd.
Je betaalt alleen jouw deel van het totale warmteverbruik, en niet voor dat van je buurman. Je betaalt dan nog wél samen voor het warmteverbruik in gedeelde ruimtes.

Hoe wordt dit berekend? 


1. Het wooncomplex of flatgebouw heeft samen een totaal verbruik warmte per jaar.
2. Dit totale verbruik heeft een standaard verdeling tussen het verbruik per woning (alle woningen samen) en het verbruik voor de gezamenlijke ruimtes. Deze kostenverdeling is vastgesteld door de VVE of gebouweigenaren. De verdeling kan gemaakt worden op basis van het type en aantal radiatoren per woning, of het aantal vierkante meters van de woningen. Of er is een vaste verdeelmethode.
3. Jouw verbruik wordt dus bepaald aan de hand van 2 onderdelen. Je eigen verbruik en het totaal aan verbruik in de gedeelde ruimtes.
4. Voor het bepalen van jouw verbruik meten we het verbruik op je radiatoren. Dit doen we met de warmtekostenverdelers.

Onderaan deze pagina vind je een rekenvoorbeeld.

 

Zo werkt het

Zo maak je beter gebruik van warmte

Met een paar eenvoudige tips maak jij al beter gebruik van je warmte.

Wat je zelf kunt doen:

  • Draai de radiatoren dicht als er geen warmte nodig is. Of wanneer je ventileert.
  • Zorg dat de radiatoren vrij staan. En dus de ruimte hebben hun warmte af te geven aan de ruimte. Plaats er dus geen bank tegenaan. Denk ook aan de gordijnen.
  • Plaats radiatorfolie. Zo houd je de warmte beter binnen. Of isoleer je ramen.


Wat een woningeigenaar kan doen. Met de hulp van een installateur:

  • De radiatoren goed laten inregelen.
  • Thermostaatknoppen op de radiatoren installeren.


Houd er rekening mee dat de staat van de centrale warmte-installatie van het pand, en de staat van het pand zelf van grote invloed zijn op het warmteverbruik van je wooncomplex.
Neem contact op met je VvE of woningeigenaren wanneer je hier vragen over hebt. 

Warmtekosten per woning

Om je een beter beeld te geven van hoe de verdeling van de warmtekosten gaat, geven we je een voorbeeld*. Zo zie je hoe we de kosten per woning berekenen.

Het totale verbruik voor 10 woningen aangesloten op 1 wooncomplex (collectief systeem) is 200 GJ per jaar.

35% hiervan verdelen we met een vaste verdeelmethode en is (200 GJ x 35%) 70 GJ. Stel dat we dit gelijk verdelen over alle woningen, dan is dat per woning (70 GJ : 10 woningen) 7 GJ.

65% van het verbruik in het wooncomplex verdelen we op basis van het totale gebruik van de radiatoren. Dat is in dit voorbeeld dan 130 GJ. Heeft jouw woning 8% verbruikt van het totaal? Dat komt neer op (130 GJ : 100 x 8%) 10,4 GJ aan verbruik per jaar. Op basis van de elektrische kostenverdelers op je radiatoren.**

Dat betekent voor jou: 7 GJ op basis van het vaste deel + 10,4 GJ op basis van de meters op de radiatoren = 17,4 GJ aan warmteverbruik per jaar. Op de jaarnota van Eneco zie je een totaalverbruik van 17,4 GJ staan.


*Dit is een eenvoudig rekenvoorbeeld. Hoe het precies zit bij jouw wooncomplex zie je op het overzicht dat je jaarlijks van ista ontvangt. Voor meer informatie over de verdeling van de warmtekosten kijk je op ista.nl.

**Omdat het aantal gigajoule dat het hele pand heeft verbruikt en het aantal eenheden dat gemeten wordt op de radiatoren elk jaar kan verschillen, is de waarde van een eenheid op je radiator elk jaar anders.

 

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice