Warmte voor de wijk Bospolder-Tussendijken

In Rotterdam werken ze hard aan de toekomst. Bospolder-Tussendijken is één van de wijken die de gemeente voor 2025 gedeeltelijk aardgasvrij wil maken. De makkelijkste en goedkoopste oplossing voor de wijk is een warmtenet. Het warmtenet ligt namelijk al in de buurt.
Bospolder-Tussendijken

Hoe werkt het?

Eneco gebruikt warmte uit verschillende bronnen. Zo benutten we warmte die er al is. Zoals bijvoorbeeld warmte die vrijkomt bij bedrijven, elektriciteitscentrales en afvalverwerkingsinstallaties. Ook gebruiken we warmte uit de bodem (geothermie), uit water (aquathermie) en biomassa. Tijdens koude dagen schakelen we in sommige warmtenetten bij veel vraag tijdelijk een gasgestookte piekketel in. Met de verkregen warmte verwarmen we water. Dit gaat via ondergrondse leidingen naar woningen en bedrijven.

In een afleverset geeft het water de warmte af aan de leidingen in je huis. Zo verwarm je het huis en kraanwater. Het afgekoelde water stroomt terug naar een warmte- of verdeelstation. Daar wordt het opnieuw verwarmd.

Waarom warmte

Wijken aardgasvrij maken. Deze opdracht gaf de Rijksoverheid aan gemeentes. Voor de wijk Bospolder-Tussendijken onderzocht de gemeente wat hiervoor de meest haalbare en betaalbare oplossing is. Ze kwamen uit bij het bestaande warmtenet dat al in de buurt ligt. Warmte uit dit net is duurzamer dan de huizen individueel verwarmen met aardgas. Door aan te sluiten op het warmtenet verlaag je je CO2-uitstoot, terwijl je thuis een fijne temperatuur hebt en lekker kunt douchen.

Voordelen van Warmte in Bospolder-Tussendijken

Duurzaam voor iedereenAansluiten op het warmtenet is een relatief snelle en eenvoudige oplossing om als hele wijk van het gas af te gaan.
Net zoveel comfort als nuVoor het comfort in huis maakt het niet uit. Je zit er nog steeds even warm bij. En hebt altijd lekker warm water.
Betaalbaar

Het tarief voor warmte is nooit hoger dan dat van een gemiddeld huishouden met aardgas. Terwijl je duurzaam bezig bent.

Klaar voor de toekomstDoor aan te sluiten op het warmtenet is jouw woning straks aardgasvrij. Wij zorgen voor de verduurzaming van de warmtebronnen.

Impact en kosten

Net zoals bij aardgas kunnen de tarieven voor warmte elk jaar stijgen of dalen. Dit verandert dus niet in de nieuwe situatie. Omdat je bij het aansluiten op het warmtenet niet zelf je leverancier kunt kiezen, heeft de overheid een speciale wet gemaakt. Deze wet zorgt ervoor dat je als warmteklant een eerlijk tarief betaalt. Dit tarief is niet hoger dan het tarief dat je zou betalen bij een aardgasaansluiting. Eneco zit hier nooit boven. Voor je maandelijkse kosten heeft de aansluiting op het warmtenet dus nauwelijks gevolgen. Wel zijn er aanpassingen in je huis nodig waar kosten aan verbonden zijn als je eigenaar bent van een eigen woning. Zo plaatsen we in elke woning een warmte-afleverset en een warmtemeter.

Wat is de planning?

We zijn al volop bezig met de aanleg van het warmtenet in Bospolder-Tussendijken. Bekijk de concept planning voor de wijk op de afbeelding hiernaast.



Waar zijn we aan het werk?


De Gijsinglaanflats zijn van het aardgas af en de woningen worden nu verwarmd met Eneco Warmte. De volgende fase is fase 2: de Korfmakersbuurt. Op dit moment zijn de werkzaamheden in de Korfmakersstraat gestart. Deze zullen naar verwachting tot midden december 2022 duren.

Planning Bospolder-Tussendijken

Wie doet wat

logo gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft de regie bij het aardgasvrij maken van Bospolder-Tussendijken. De gemeente doet een haalbaar en betaalbaar voorstel waar eigenaren op in kunnen gaan.
logo havensteder

Havensteder

Woningbouwcorporatie Havensteder zorgt er samen met haar huurders voor dat haar woningen in Bospolder-Tussendijken straks aangesloten kunnen worden op het warmtenet. Hierbij staat betaalbaarheid centraal.
logo Eneco

Eneco

Eneco heeft samen met de gemeente en Havensteder een plan gemaakt. Onderdeel van dit plan is het realiseren en exploiteren van het warmtenet. Eneco gaat dit nu stapsgewijs uitvoeren.