Terugleveren en terugleverkosten. Hoe zit het?

Ben je op zoek naar een nieuw stroomcontract en heb je zonnepanelen? Dan is het goed om te weten dat er iets verandert als je kiest voor een stroomcontract met een vaste prijs. Je gaat namelijk voor je teruggeleverde stroom terugleverkosten betalen. Hier leggen we uit wat dit inhoudt en hoe het werkt.
Huis met zonnepanelen

Wat zijn terugleverkosten?

Als je zonnepanelen hebt, wek je zelf stroom op. De stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Voorheen was dit altijd kosteloos, maar met een nieuw vast contract introduceren we nu terugleverkosten.
Waarom betalen voor teruggeleverde stroom uit zonnepanelen? Onze collega Wilko legt het uit.

Waarom betaal je terugleverkosten?

Je vraagt je misschien af waarom je moet betalen voor het terugleveren van stroom. Onze expert Wilko legt uit dat de toename van duurzame energie zoals wind- en zonne-energie leidt tot meer teruglevering aan het elektriciteitsnet. De opwek van duurzame energie is goed voor de energietransitie, maar het zorgt ook voor uitdagingen, zoals een overbelast elektriciteitsnet. Om dit elektriciteitsnet stabiel en betrouwbaar te houden, zijn er extra maatregelen nodig om opwek en verbruik van stroom beter op elkaar af te stemmen. En dit brengt kosten met zich mee.

 

Hoe worden de terugleverkosten berekend?

Om deze kosten eerlijk te verdelen, berekenen we terugleverkosten aan klanten met zonnepanelen. De kosten voor het terugleveren van stroom worden berekend per kilowattuur (kWh). Dit betekent dat je een bedrag betaalt voor elke kWh die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Alles rondom de terugleverkosten en de hoogte van de terugleverkosten per kWh, vind je terug in je nieuwe contract.



Benieuwd naar wat dit betekent voor jouw situatie?

Kun je besparen op terugleverkosten?

Ja, dat kan zeker! Door je zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk direct te gebruiken, verminder je de hoeveelheid stroom die je teruglevert en dus ook de kosten. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van de wasmachine of vaatwasser op momenten dat je zonnepanelen veel energie opwekken.

Salderen en terugleververgoeding: wat blijft hetzelfde?

Ondanks de nieuwe kosten maak je nog steeds gebruik van de salderingsregeling. Dit betekent dat de stroom die je teruglevert, wordt weggestreept tegen de stroom die je afneemt. Aan het eind van het jaar betaal je alleen voor je netto verbruik. Lever je uiteindelijk meer stroom terug dan je verbruikt? Dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding per kWh. De terugleververgoeding vind je ook terug in je nieuwe contract.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice