Meer inzicht met het warmte-etiket

Met het warmte-etiket geven we per net inzicht in de herkomst van de geleverde warmte en koeling. Zo zie je welke bronnen wij gebruiken voor het net waar je woning op is aangesloten. Een gebouw aangesloten op warmte stoot gemiddeld minder CO₂ uit dan een vergelijkbaar gebouw met een cv-ketel op gas.

Het warmte-etiket 2024

In 2024 bespaarde een gebouw aangesloten op warmte van Eneco gemiddeld* 34% CO₂ in vergelijking tot een cv-ketel op gas. Dit komt onder andere door te investeren in een grote warmtepomp in Utrecht. De warmte van gezuiverd afvalwater van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) wordt hier ingezet als nieuwe energiebron. Ook hebben we in het netwerk Amersfoort (Vathorst) de gasmotoren vervangen door warmte van de Bio-Warmte-Installatie van Warmtebedrijf Amersfoort.  
*Het gemiddelde is gebaseerd op alle klanten aangesloten op een warmtenet van Eneco. 
 
Onze gemiddelde CO₂-besparing ten opzichte van gas is lager dan in 2023. Dit is een gevolg van een grote brand die op 21 september 2023 woedde bij afvalverwerker AVR in Rotterdam. Hierdoor kon deze belangrijkste warmtebron van ons warmtenet in Rotterdam, het grootste deel van 2024 geen warmte meer leveren. De brand had in 2023 iets meer dan drie maanden invloed op het warmte-etiket van dat jaar. In 2024 was dit voor het hele jaar en dus zijn de gevolgen groter.


Inzicht per net

Met het warmte-etiket zie je waar de warmte en koeling vandaan komen die jij gebruikt in je woning. En geeft het inzicht in wat de milieueffecten zijn. Deze laten zien wat het net aan CO₂-reductie oplevert ten opzichte van vergelijkbare woning met een cv-ketel op gas.
Bij je jaarnota vind je het warmte-etiket waarop jij bent aangesloten. Hoe duurzaam een net is, kan best verschillen. In ons nettenoverzicht 2024 vind je alle netten waar wij warmte en/of koeling leveren. Ook hier vindt de bronnen per net terug.

De toekomst van warmte

Als we de planeet leefbaar willen doorgeven aan volgende generaties moeten we de aarde niet verder laten opwarmen en nu in actie komen. Wij werken stap voor stap toe naar onze klimaatambities. Dit doen we zelf of samen met onze partners. Door innovatie en investeringen in nieuwe, hernieuwbare warmtebronnen zoals aquathermie, geothermie, elektrodeboilers, grootschalige warmtepompen, warmtebuffers en benutting van restwarmte.

Lees meer over onze klimaatambities in het One Planet Plan.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice