Enkeltarief en dubbeltarief

Bij enkeltarief betaal je één tarief voor alle stroom die je verbruikt. Bij dubbeltarief betaal je twee tarieven: het daltarief en het normaaltarief. Deze tarieven kunnen van elkaar verschillen of gelijk zijn. Voorheen was het zo dat de stroom die je ‘s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen verbruikte, minder kostte dan tijdens de overige uren. Vroeger heette dit dag- en nachtstroom. Maar door de energietransitie liggen deze tarieven steeds dichter bij elkaar. 

Enkeltarief

Een enkele meter heeft 1 venster waar het verbruik in getallen staat. Een dubbele meter heeft 2 vensters. Heeft je meter 1 (actief) telwerk, dan heb je automatisch enkeltarief. Je betaalt 24 uur per dag dezelfde prijs voor stroom.

Heeft je meter 2 (actieve) telwerken, dan kun je nog steeds enkeltarief betalen. We tellen de standen van beide telwerken dan gewoon bij elkaar op.

Welk tarief op jouw stroomverbruik van toepassing is, zie je terug in Mijn Eneco of op je jaarnota. Bij enkeltarief zie je 1 tarief staan. Bij dubbeltarief staan er 2 verschillende tarieven.

Dubbeltarief: daltarief en normaaltarief

Heeft je meter 2 (actieve) telwerken, dan kun je kiezen voor dubbeltarief. Bij dubbeltarief betaal je 2 tarieven. Die tarieven kunnen aan elkaar gelijk zijn of verschillen. Voorheen lagen de prijzen per kWh ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen lager, dan doordeweeks overdag. Daarom noemden we deze lagere prijs het daltarief. Maar doordat ons energieverbruik verandert door de opwek van duurzame energie, geldt dit niet meer altijd. We zetten de wasmachine en -droger aan als de zon schijnt en laden dan ook de elektrische auto op. Juist op die momenten is stroom voordeliger, omdat er meer aanbod is. Daarom is er bij Eneco minder of helemaal geen verschil meer tussen het normaal- en daltarief.

TF-signaal staat uit per 1 juli 2021

Neem je stroom af tegen het dubbeltarief en heb je nog geen slimme meter? Dan werkte jouw meter tot voor kort nog met het TF-signaal. Dit signaal gaf aan je meter door wanneer het dag- en nachtverbruik inging. Op 1 juli 2021 is het TF-tariefsignaal uitgezet door de netbeheerders omdat er slimme meters zijn die met een ander signaal werken. Dat betekent dat je onze stroom niet meer tegen dubbeltarief ontvangt, maar alleen tegen enkeltarief.
 
Goed om te weten: het verschil tussen het daltarief en normaal tarief is erg klein. Als je veel gebruik maakte van het daltarief dan betaal je, bij een gemiddeld energieverbruik, enkele euro’s meer per jaar. Als je weinig gebruik maakte van het daltarief, dan levert het uitzetten van het TF-signaal jou enkele euro’s per jaar aan besparing op. Het verschil wordt op je jaarrekening verrekend. Als je al een slimme meter hebt, kun je gewoon gebruik blijven maken van het daltarief en het normaal tarief. Daar hoef je zelf niets voor te doen.
 
Je kunt bij je netbeheerder terecht met vragen over het plaatsen van een slimme meter en de eventuele kosten. Het TF-signaal wordt soms ook gebruikt door andere apparaten zoals een elektrische boiler.

Daluren

De tijden voor het daltarief worden bepaald door je netbeheerder. In het grootste deel van het land zijn de daluren:
  • in het weekend
  • op feestdagen
  • van 23:00 tot 7:00 uur op doordeweekse dagen*
  • In de overige uren betaal je het normaaltarief.

*In Noord-Brabant en Limburg beginnen de daluren op doordeweekse dagen om 21:00 uur.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Onze Klantenservice helpt je graag verder.Naar de Klantenservice